2023-02-04 43 瀏覽
屯門地膽好閨蜜帶我嚟屯門置樂區內唯一的一間鐵板燒,餐廳門面很特別,只有簡單一幅灰色的水泥牆再加上餐廳的名字 “泓” @wanteppanyaki 講真不是地膽有可能行過經過都未必發掘到這間餐廳,但係可能就係因為有點神秘感,反而更有特色,印象更深刻 餐廳地方不大只有10個座位,十分整齊企理,簡潔優雅,牆上擺放著各種日本酒的擺設,添了不少和風氣氛. 唔好以為即席鐵板燒就一定會好貴,午市定食套餐食足八味都只係$168起,我打開個menu果陣都覺得,價錢真的很親民啊! 🔮鮮三文魚牛柳套餐 $168🔮比目魚西冷套餐 $198 🔸️麵鼓湯及季節沙律~傳統的日式高級料理常以海草莖做前菜,餐廳竟以海草莖作前菜沙律,酸甜醒胃又得體 🔸️主菜陸續出場喇!廚師將新鮮的比目魚,三文魚,龍利柳和鮮帶子 俾客人過吓目,所以海鮮肉質非常新鮮,特別係帶子非常厚身. 廚師先以牛油煎香鐵板,以熟練的廚藝,三兩下手勢已把海鮮煮好,魚肉質非常軟滑而香口,特別是三文魚更有陣陣的魚油香味,最喜歡還是燒帶子,入口彈牙,那個燒汁不但有牛油香而且還有海鮮的鮮味,微咸而帶清甜.👍👍thumb up! 🔸️美國安格斯牛柳🔸️美國安格斯西冷扒 兩款

🔮鮮三文魚牛柳套餐 $168
🔮比目魚西冷套餐 $198

🔸️主菜陸續出場喇!

🔸️美國安格斯牛柳
🔸️美國安格斯西冷扒

兩款牛都是美國安格斯的level,牛柳我地點了七成熟,西冷扒就點了5成熟;廚師先將大量的蒜片以牛油炒至乾脆,然後邊支煎牛邊炒野菜,令到野菜可以同時吸收牛油和牛肉汁,十分入味;
西冷扒入口軟腍,五成熟火喉剛剛好,牛肉汁慢慢從肉裡滲出來,我就將一塊蒜片放在牛扒上一齊食,更加惹味; 牛柳粒牛味濃郁,略點鹽巴更提牛味啊!

🔸️黃金炒飯
鐵板炒飯,每粒米飯都炒得很乾身,入口惹味外更很有鑊氣,又香口,正呀!

🔸️果物
最後來個精緻的果盤refresh 吓,有擺盤之餘,也是減膩之選!

食鐵板燒最開心就係睇住廚師即席表演,king king kang kang的鐵板鑊鏟炒嘢食的聲音,還有煎食物時的si si sa sa聲,還有陣陣香味撲入我的鼻,再看著廚師煮食的功架,成個畫面真的是賞心悅目啊!

臨走前還跟廚師老闆聊了一會,他們都很nice,原來menu 上的食物, 其實是可以按個人喜愛更改的,什至乎可以預先跟廚師溝通好,可訂製menu的,再報價的,更歡迎包場做小型飯聚,生日飯局等.
題外話/補充資料: 👉餐廳座位不多,建議預先訂位