2023-09-27
假日同朋友去咗屯門市中心3樓嘅Phi Coffee&Pancake食lunch。我地大約12點到達,啱啱開門唔算多人,但之後就開始要排隊等入座。餐廳開放式以木系為主嘅設計,除咗俾到人一種舒服休閑嘅感覺外,整個環境仲好適合打卡。餐廳主打梳乎厘,亦都提供咗意粉、意大利燴飯、特色toast等,選擇豐富。🔻粉紅仲夏白桃梳乎厘味道:8.5/10價錢:$168俾夏日限時嘅白桃味道吸引咗就決定叫呢款!梳乎厘Q彈,食落蛋香味濃郁而且十分軟熟綿滑。而白桃果肉鮮甜多汁,同梳乎厘配合得好好,面頭更有雪糕球同忌廉,味道不錯。🔻夏日小姐士多啤梨法式吐司味道:8/10價錢:$92幾夏日嘅一道菜式,多士旁邊充滿著鮮甜的士多啤梨。而烘過的法式多士外層酥脆,包體軟熟,另外可配上面頭的雪糕一齊食!🔻蘆筍雞扒意大利飯味道:8/10價錢:$105顏色比較特別的意大利飯,其實是用上蘆筍製成的意大利飯,食落味道清新,飯粒亦吸收了蘆筍汁的精華,黏口得黎幾有口感。雞扒煎得幾香脆,肉汁豐富且幾嫩滑。🔻雲南滇香紅茶加玫瑰花味道:8/10價錢:$38+$3來自雲南的滇香茶葉,味道溫和,加上乾玫瑰花粒,飲落更清香。🔻Godiva朱古力酒咖啡
🔻粉紅仲夏白桃梳乎厘
🔻蘆筍雞扒意大利飯
價錢:$105
🔻雲南滇香紅茶加玫瑰花
價錢:$38+$3
來自雲南的滇香茶葉,味道溫和,加上乾玫瑰花粒,飲落更清香。
🔻Godiva朱古力酒咖啡
價錢:$58
用上godiva朱古力再加上Baileys甜酒溝成的咖啡,朱古力味偏濃,再帶點酒香味,是杯不錯的咖啡。