2021-02-07
紅橋,屯門友應該一啲都唔陌生,出名多野食🤤今次要介紹既就係位於屯門紅橋既隱世日式黃店—漁匠屋。呢間小店門面好低調,成日行過都好容易被忽略。漁匠屋主打海鮮刺身丼,裝潢以木系為主,牆上除了掛了少量日式海報外,亦有木版menu,再配有不少日本清酒、威士忌等,挺有置身日本居酒屋之感👍🏻😇此店網上留言兩極,主要爭議在於服務態度🤨幸好我地幫襯當日老闆娘甚是友善,不論是食物質素還是上菜時間的控制都值得讚賞!🤪而且當時仲有晚市,做緊第二客丼飯半價的優惠,非常吸引~🤩另外值得注意的是‼️店內座位不多,有興趣的朋友建議提早訂位。每個丼飯配以昆布湯及煙燻芝士,昆布湯清淡,煙燻芝士就比較特別,好少日式餐廳用濃味的煙燻芝士作前菜🧐芝士食落奶味挺重,搭配著淡淡的煙燻香。一啖芝士一啖湯,一濃一淡,令人食哂都意猶未盡😋~ 前菜設計甚是巧妙!👍🏻1. 北海三味丼 ($205) 🌟4/5分北海三味既三味分別係帶子、三文魚籽以及松葉蟹肉,賣相非常吸引😍丼裡有4粒好似拳頭咁大粒既珍寶帶子,輕微火灸過,食落厚肉甜美,特別滿足!🥰松葉蟹肉同三文魚籽份量亦十足,蟹肉鮮甜,拆得仔細,沒有碎殼☺️三文魚籽雖然未去到係日本食既鮮甜,但唔腥。
1. 北海三味丼 ($205) 🌟4/5分
2. 黑甕丼($188) 🌟4/5分
醋飯原本有加醬油,微咸帶酸,暖暖地~ 而且難得既係,2個飯係同一時間上的🤩唔使話睇住對面食😛呢啲細微位好似好普通,但唔係好多餐廳做到,可見其細心👍🏻不過建議份量可再多少少,醋味亦可再明顯一點。
總括黎講,漁匠屋食材新鮮亦足料,係一啲細節位亦見其用心!💕雖然價錢略貴,但用料令人滿意。加上餐廳周不時有優惠,有興趣既朋友可以留意下‼️而家去唔到日本,如果想食好味新鮮既刺身丼,漁匠屋係一個唔錯的選擇😉溫馨提示︰紅橋唔近西鐵站,建議搭巴士黎會方便啲。