2021-06-09 1082 瀏覽
本人一心去行山,祗想起步時食飽早餐,故特選了此茶樓,之前已聽聞什麼都要自助,故到步即自行洗定杯沖定茶,上二樓陽台霸個靚位。樓下食物種類繁多,真有如食自助餐的感覺,選擇困難症又發作了,奈何自己一個人,眼濶肚窄,唯有樣樣望下當食咗。一入門口就見琳瑯滿目的炸物😋,再進入房就是蒸爐位。天呀!! ! 好多點心呀,教我點選呀🤯小心呀,♨️那些碟好熱的,一開蓋就先來個蒸面facial,姐姐們見狀都好熱心話會幫手拎出嚟。周圍都係食物,有粥又有豆腐花。豆腐花$15碗,姐姐話可代匹或自己匹,我當然老實不客氣,自己來片豆花,一於有咁大碗忽咁大碗,滿瀉又滿足呀😆一路聽住雀仔聲,一路品茶很是滋味,最過癮是到時到候會有live廣播📣通知有咩食物新鮮出爐,好多茶客聽後會即刻彈起身去掃貨的,很是搞笑及熱鬧。其實食物質素一般,不過我覺得嗰氛圍超正,環境又未至於很污糟,喚醒咗我兒時細個去飲茶嗰種感覺,現自取點心舊式茶樓碩果僅存,真的非常懷念。其實二樓都有茶水間,大家千萬別學我咁儍,托盤茶壼及杯筷上去霸位😅後記:老板輝哥及輝嫂親自主理以下的食物,大家千萬不要錯過呀。童年回憶-遮仔啫喱,仲有花奶伴随任斟即搓即蒸的茶果,等唉咪就

一入門口就見琳瑯滿目的炸物😋,再進入房就是蒸爐位。

天呀!! ! 好多點心呀,教我點選呀🤯

周圍都係食物,有粥又有豆腐花。

童年回憶-遮仔啫喱,仲有花奶伴随任斟
即搓即蒸的茶果
,等唉咪就有得食的了。

最後大家如果係落山走,可順道買點進口生果走,生果全都剛開箱,十分新鮮及高品質。

之前蔡瀾先生曾在網上專欄介紹過端記,但唔知點解嗰日佢又來了飲茶,仲好親民來者不拒同衆茶客合照,可能佢都好鍾意呢個地方👍🏻,咁睇嚟嗰段youtube應非鱔稿了,大家有興趣不妨可去睇下。

食飽飽後好滿足向大帽山郊野公園出發🌲,下次行山一定再來食下其他點心。😋
2021-06-05
$50 (早餐)
  • 山水豆腐花