2020-07-01 4581 瀏覽
司機伯伯玩我咩!上水都唔識去,烈日當空企足15 分鐘,由頭濕到腳,見您係伯伯我已好抑制情緒只埋怨兩句!接住環保農莊都唔識去,我話西鐵站掉低我,就車去元朗西鐵站,環保農莊係錦上路西鐵站呀,激鬼死我!我一早講錦上路西鐵站落便可,伯伯好心得滯話車近少少,但越車越遠係相反方向!最後我要步返去錦上路西鐵站,嘔血呀!交通算方便,錦上路西鐵站 A 出口一直行,經過停車場,過條馬路仔,穿過短短隧道,農莊大門就係正您面前。陸異靈異地碳烤,通過長長秘道,西區包場必必焦,山旮旯遠離繁囂!意料之外最先迎接來賓係門口小販賣酒水的白頭叔叔,燒烤場沒有酒精類飲品售賣,要自己帶或走去幫襯門口的小販白頭叔叔。只有藍妹罐裝 $100 蚊 6 罐,單買就要 $20 蚊罐,另外有酸梅湯及米酒賣。烈日當空必必焦!食材供應雖然種類不太多,味道醃得美味清爽不過重,真心好味道食得過!跟大埔麥師傅兩種風格兩條不同路線,大家都好食!地方乾淨企理,密度不算高,有足夠活動範圍。最衰係流動膠廁所,衛生及氣味始終未如理想。原來有店長三色貓座陣,我替店長拍照時不停講野。喵喵喵,喵喵,喵喵喵,我完全聽唔明喎。忘記她的名字,黑芝麻?訓到成隻獵豹樣。紅

紅酒、白酒、朝日啤酒,全部自備。索價 $30 蚊買冰租膠箱,膠桶仔連冰就 $10 蚊個。十三張不停玩不停輸不停飲,運氣持續低迷只係威過一次!不是用即棄紙碟及膠餐具,環保不浪費值得一讚!如果有杯提供而唔係賣紙杯就更加好。我近年燒烤都會自己帶餐具杯碟,乾淨好用麻。我其實係想原始港式用叉慢慢燒,並不是用網等食,既然朋友們想懶惰一點當然無問題。

龍蝦丸,依舊有點蟹柳有點蟹子有少許蝦味,彈彈結實。墨魚丸、魚肉燒賣、豬肉丸,粉多肉少不夠彈性,免強合格。豆卜,慢烤微脆香口。多春魚,躺在鐵叉上不要刺穿使到肉汁流失,等待一面燒到焦香黏附在叉上便可反轉,兩面均燒成金黃焦脆,魚子爽爽甘香極美妙!

腸仔,中咸結實燒到微焦香噴噴。貢丸、魚蛋、芝士腸、牛丸、紅腸,極為平凡無意見唔難食。另外還有雜菜、粟米、蕃薯、厚切方包,但要向服務員查詢,這裡沒有錫紙供應的。

燒汁豬扒、蒜香豬扒,兩者優質可口,鬆化有嚼勁!醃味清爽不濁,啖啖肉汁滋味無窮!燒汁金沙骨,啖啖肉彈彈的,夾雜筋膜爽爽過癮。燒汁雞扒,肥美厚厚嫩滑滴汁。黑椒牛扒,辛辣濃郁帶著甜味,微𢲡軟塾不過份。燒汁魷魚翼,海味一樣的味道,嚥韌滑滑少少彈。醬油牛仔骨,我極度喜歡!鬆軟肉質帶著筋膜,甜甜醬油濕潤不膩好好味呢!

厚條粟米,連葉整條掉到碳間慢慢燴!撕掉焦黑的葉,露出金黃粟金,白煙飄飄清香粟米氣味,忍不住立即處理!大啖咬再不停刨,鮮甜多汁純天然無得頂!不需要任何調味。

我大讚豬扒鬆化醃味得宜印象深刻,竟然有位朋友質疑我的評價,稱剛才粒丸腥粉不鮮不彈而質素差。我心諗依個價錢燒烤場供應既丸類水準都係差不多,而且我講緊肉類講緊醃肉技巧囉。曲終人散食飽飲醉,召喚的士各自歸家,職員們超時服務足足成個鐘,感激不盡。
紅酒、白酒、朝日啤酒 ( 自攜 )
燒汁金沙骨、燒汁魷魚翼、燒汁雞扒、燒汁雞腎、黑椒牛扒、醬油牛仔骨
燒汁豬扒、燒汁雞中翼、黑椒雞全翼、蒜香雞中翼、蒜香豬扒、蒜香雞全翼
腸仔、芝士腸、牛丸、牛筋丸、紅腸、魚蛋
豬肉丸、貢丸、龍蝦丸、魚肉燒賣、豆卜
紅腸、腸仔、魚蛋、牛丸、墨魚丸
蒜香豬扒、醬油牛仔骨、黑椒牛扒
蒜香豬扒、蒜香雞全翼、燒汁金沙骨
蒜香豬扒、蒜香雞全翼
多春魚、龍蝦丸、豆卜、墨魚丸、燒汁雞扒
蒜香雞中翼、蒜香豬扒、黑椒牛扒
牛丸、燒汁雞腎、醬油牛仔骨
紅腸、墨魚丸、牛丸、燒汁雞腎、燒汁雞中翼
蒜香雞全翼
魚肉燒賣、豆卜、燒汁雞腎、燒汁雞中翼、醬油牛仔骨
燒汁魷魚翼、蒜香豬扒
燒汁魷魚翼、燒汁金沙骨、牛丸、醬油牛仔骨
原條粟米
2020-06-20