2017-10-24
今晚同老公約左佢兩個係加拿大返黎香港玩嘅表哥去尖沙咀山林道食飯,收工後我地係佐敦集合後就直接去餐廳。老公揀左呢間Ilis,因為之前係Openrice睇人地對佢個二人餐都好高評價。我地7點已經到餐廳,餐廳好細間,裝修幾有格調,當中最令我印象深刻嘅係牆上面電單車裝飾,好有型格。😁我地四個人點左兩份二人餐,二人餐真係好豐富,連埋餐飲共有八品,除此之外,我地仲點左老公好鍾意食嘅水牛城雞翼。上前菜之前會先上水牛芝士伴紫蘇梅蕃茄凍被大家清清口腔,味道清新,食完感覺好似開胃左。😆前菜同沙律我地揀哂四款,份量都唔少,餐廳上菜同其他高級餐廳一樣,會逐一菜式上枱,我地四個人每樣都Share邊傾邊慢慢食,非常享受。😄法式焗田螺份量都幾多,田螺已經起肉,食得好方便。芝士煙肉焗扇貝材料好豐富而且隻扇貝好大隻,鮮甜彈牙,一人半隻都好滿足。😙沙律幾新鮮爽脆,配上味道濃郁嘅巴馬火腿同煙三文魚食,嘅惹味又醒胃。南瓜濃湯好Creamy,甜度適中。水牛城雞翼都幾辣,餐廳將雞翼整成單骨上,可以食得好斯文。意粉同飯類我地揀左香煎帶子海鮮蕃茄意粉同松露什菌燴飯,份量一樣係好多,我地都開始驚要打包主菜走。😂 香草烤羊架有四枝,賣相
法式焗田螺份量都幾多,田螺已經起肉,食得好方便。
南瓜濃湯好Creamy,甜度適中。
水牛城雞翼都幾辣,餐廳將雞翼整成單骨上,可以食得好斯文。
香草烤羊架有四枝,賣相好吸引,以菠蘿令羊架站起來,羊肉好鮮嫩,沾上薄荷醬食味道好配。👍
慢煮美國牛柳配燒大蝦份量亦不少,牛柳因為係慢煮,肉質非常鮮嫩多汁,牛肉味濃。
跟餐甜品都好用心,有三款選擇,有朱古力心太軟,抹茶心太軟同法式焦糖燉蛋。心太軟甜度適中,絕對係流心。
飲埋杯餐飲我地四個都要捧住個肚走,埋單每人$260,性價比超高。☺
餐牌