位於沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓704號舖的麺屋こころ,實在係一個令人期待的拉麵天堂!今次我來試咗幾款特色撈麵,真係食到心滿意足。首先,我嘗試咗山椒麻辣撈麵,呢款撈麵真係令人驚豔!獨特的麻辣風味,將麵條與山椒油等調味料拌勻,食落去味道香辣爽滑。山椒帶來的麻味令整個撈麵層次分明,彈牙的麵條配合濃郁的醬汁,絕對係辣味愛好者嘅首選!每一口都讓人感受到辣椒的香辣,食到口腔都火辣辣,卻又令人欲罷不能。接著我試咗咖哩撈麵,香濃的咖哩醬香氣撲鼻而來,令人一試就愛上。味道相當豐富,細膩的口感與Q彈的麵條形成完美對比,吃落去有一種驚喜的感覺~最後,當然要試試炸雞球!這款炸雞球外脆內嫩,炸至金黃色,外皮香脆,內裡保持肉質鮮嫩!搭配特製醬汁,香甜又惹味,食落去完全停不下來,令人一口接一口,幸福感滿滿!總括而言,麺屋こころ不單止提供美味的撈麵,還有令人驚喜的炸物,環境舒適,非常適合與朋友聚會或家庭用餐。

2024-10-18