2023-11-29
最近天氣好好,清涼乾爽又有藍天,我同朋友決定上山頂走走。行完一個圈之後,欣賞完風景就梗係要補充返體力啦!Fiamma喺正山頂廣場地下,室內設計以皇家藍橡木、復古瓷磚同吊燈作為裝飾,呈現出地中海風格,帶出一份悠閑感。坐低睇到介紹先知原來餐廳係米芝蓮星級主廚Enrico Bartolini所開,未食已經興奮!Lunch menu 3 courses 只係$398,就可以試到大㕑精湛廚藝,傳統意大利菜,真係好抵!🔹Baccalà Mantecato - 威尼斯傳統烹飪菜式。大廚將鹽醃鱈魚煮熟後,加入調味料,攪拌至光滑而奶油狀嘅質地,跟住再烤焗。鱈魚肉質嫩滑,奶油芝士味道香濃,搭配玉米糊同香草醬,風味獨特又美味。🔹 Vitello Tonnato - 一道經典嘅意大利菜,由切成薄片嘅嫩燉小牛肉搭配奶油狀嘅吞拿魚醬料而成。肉片細膩而嫩滑,醬料帶有一絲鹹香。擺盤花心思,肉片下面藏有新鮮沙律菜,清新感同視覺效果都令人驚喜。🔹Linguine Alle Vongole E Bottarga (+$98) - 香脆蒜蓉加埋少評辣椒,意大利鮮蜆肉扁意粉竟然做到有一種「避風塘煮意粉」嘅惹味風格!🔹 Pizz
🔹 Pizza Margherita - 現場烤製,餅底充滿小麥香味,口感煙靱鬆軟;材料雖然簡單,但係非常新鮮,食到蕃茄嘅酸甜同Basil 嘅芳香。Pizza 份量猶如其他餐廳嘅大批size!
🔹Cannoli - 西西里特色甜品之一。酥脆香口麵包卷,入面唧滿綿滑Ricotta芝士,兩邊仲有chocolate chips,層次豐富!
🔹 Panna Cotta Alle Noccide - 布甸具有濃郁奶香嘅味道同絲滑順口嘅質地,入面仲蘊含少許榛子醬,美味程度攞滿分!
我哋食甜品嘅時候,大廚熱情地同我哋打招呼,仲有詢問我哋嘅意見,佢超級friendly 呀!我竟然無醒起要同佢合照,真係錯失個好機會!希望下次到訪會再有機會見到佢啦!