2015-02-18 1333 瀏覽
晏晝兩三點先食 lunch,本想食好啲,但日本菜間間都落場、一係只有 cheap cheap 定食,搵左半粒鐘無咩時間剩,見到山頭火是鬼但啦。依個四眼肥妹 waitress 想點呀?人家都未 order 完,係咁趕住走咁!仲不停想搶走我份 menu 囉!沙律,等等!拉麵,等等!我仲未 order 完呀!全場得我地一枱乍喎,我仲未叫野飲呢,走左去!要我親自去攞返個 menu 睇,服務劣!果然係山頭火,未食先上火!原來約左條仔黎舖頭一齊食拉麵囉!海鮮沙律,三文魚子?居然會係三文魚子!當您遇上三文魚子,您會想起誰呢?凱程的三文魚子,我還是很想您。海鮮沙律,三文魚子、三文魚、帶子、熟大蝦、熟蟹肉、生菜、蕃茄、昆布,超級豐富,賣相好靚好吸引,抵食!配上自家沙律酸甜 dressing,味道清新又醒胃。菜蔬鮮爽多汁,加埋多種海鮮堅正!雖然只係晏晝 3 點,飲返杯 Asahi super dry 先,我鬼佬黎架麻,最後飲左兩杯 high high 地,轉頭仲要落中環做野,哈哈。辣麵豉湯豬頸肉拉麵,餸同湯麵分開上咁得意,令我想起合記既出前一丁,係咪怕浸腍啲豬頸肉呢?辣麵豉湯豬頸肉拉麵,豬頸肉 juicy

辣麵豉湯豬頸肉拉麵,豬頸肉 juicy 爽口,處理得非常好,筍絲鮮甜無渣,滿意噃。

辣麵豉湯叉燒拉麵加大,熱辣辣送到。嘩!比想像中好食喎,比預期中好好多,加底足足有兩個麵咁多,重量級加 HKD12 蚊都好合理。彎彎曲曲既拉麵掛湯力強又嚥嚥靭靭,滿意滿意!口感似嚥靭版辛辣麵。朋友仔覺得味千拉麵更好食,但我個人最討厭味千拉麵呢,好似食緊湯意粉咁囉,熱燻一樣麻麻地。

辣麵豉湯叉燒拉麵加大,凍半熟滷蛋非常美味啊!糖心完全流出,甘香甜美,好正!朋友仔食到勁開心。我今日第 3 隻蛋喇,超標超標呢!叉燒超級肥美,軟棉瘦肉搭上啫哩狀脂肪,醬油浸得入味,跟炆五花腩肉一模一樣,十分香口,但有點過肥喇。湯底深厚濃郁麵豉味帶少少辣,味道幾好,但食完頸渴到夜晚呢!飲茶、飲可樂都救唔到,help!
Asahi super dry
辣麵豉湯叉燒拉麵加大