2021-06-03
澳南美食之旅嚟到「澳南海岸」的「緻」。詢問處職員教路,穿過日式超市(Donxx)上一條扶手電梯再過一條商場天橋就到位於一樓的「緻」。店外走廊位有兩張高枱,不過天氣炎熱,選擇坐在有冷氣的店內比較舒適。餐廳桌上都放有己冲好的凍綠茶,譲人客降溫,幾貼心!今次試咗比較啱口味嘅午市定食,串燒同甜點。🍚唐揚炸雞冷烏冬定食 $72烏冬幼滑,但不至於一啜便由舌尖滑入喉嚨,只能説不過不失。唐揚炸雞味道不錯,細細的雞件要靠裹著的麵粉望落才夠睇頭!心想如果炸雞可以多番兩件就好😀原來雞係來自岩手縣,長途跋涉,難怪噤矜貴得四件!🍚比目魚定食 $88薄片比目魚兩塊,配上燒汁的魚肉鮮味嫩滑。定食包漬物、茶碗蒸、沙律及湯⋯⋯應有盡有。唯白飯偏硬得嚟又唔係一粒粒,有改善空間。🍢雞血肝串燒$36雞肝燒到八九成熟,留有輕微血腥味,個人覺得總比燒得過乾好。🍧甜品- 年糕、野莓、柚子雪糕$48年糕用幼條的,炸得外脆而內煙韌,配搭微酸野莓同清新柚子雪糕,好夾。相當有驚喜吃得頗滿足!離開「緻」後,沿著走廊向左行,倚住欄杆可以俯瞰「澳南海岸」。最後還撳掣租咗部單車🚴♀️踏回港鐵站⋯⋯,寫意!
餐廳桌上都放有己冲好的凍綠茶,譲人客降溫,幾貼心!
今次試咗比較啱口味嘅午市定食,串燒同甜點。
🍚唐揚炸雞冷烏冬定食 $72
烏冬幼滑,但不至於一啜便由舌尖滑入喉嚨,只能説不過不失。
原來雞係來自岩手縣,長途跋涉,難怪噤矜貴得四件!
🍚比目魚定食 $88
唯白飯偏硬得嚟又唔係一粒粒,有改善空間。
🍢雞血肝串燒$36
雞肝燒到八九成熟,留有輕微血腥味,個人覺得總
比燒得過乾好。
🍧甜品- 年糕、野莓、柚子雪糕$48