2022-11-30
難得黎到長洲, 梗係要去長期都有人排隊既人氣餐廳, 啦不過早到既我 (約1點前到達), 好彩只係要等2張檯姐拎左飛再等叫號都係10分鐘度, 今次我地被安排坐係室外, 位置寛敞. 不過近門口既櫈就真係要小心地下既木板層.餐廳主要賣窩夫, 牛角包, 沙律, All day breakfast, 日式便當, 甜品同飲品. 見咁多人讚佢地既甜品, 就點左個"甜品拼盤" share 黎食, 主餐反而就冇叫啦.一上檯就即刻打卡先我地揀左 1/ 提拉米蘇 Tiramisu:面頭滿滿既朱古力粉, 再加上甜酒同芝士, 口感幼滑.2/ 焦糖吉士布丁:個人覺得布丁中規中矩, 質感唔夠日本既布丁咁滑.有蛋味, 但驚喜不大.3/ 玄米茶雪糕:真係幾好食, 夾埋杏仁片, 茶味+果仁, 好正4/ 是日蛋糕 - 焙茶豆腐蛋糕卷:焙茶味重, 令到整體食落去唔會過甜, 恰到好處總結: 有時間真係要黎餐廳Chill 下, 甜品好食, 坐位又唔壓迫, 簡直幫成個人叉充電呀!
不過早到既我 (約1點前到達), 好彩只係要等2張檯姐
一上檯就即刻打卡先
我地揀左 1/ 提拉米蘇 Tiramisu:
面頭滿滿既朱古力粉, 再加上甜酒同芝士, 口感幼滑.
2/ 焦糖吉士布丁:
個人覺得布丁中規中矩, 質感唔夠日本既布丁咁滑.
有蛋味, 但驚喜不大.
3/ 玄米茶雪糕:
真係幾好食, 夾埋杏仁片, 茶味+果仁, 好正
4/ 是日蛋糕 - 焙茶豆腐蛋糕卷:
焙茶味重, 令到整體食落去唔會過甜, 恰到好處