2021-07-22
第一次係灣仔搵到間隱世川式小店最岩中意食酸辣粉嘅朋友入到黎當然食佢嘅招牌菜:重慶酸辣粉(微辣)+口水雞!一開始上菜見到成盤野都係紅檔檔,以為會好辣但原來事實並非如此,只係俾佢嘅外觀影響左!食落去只係好輕微嘅辣,佢啲雞的確好嫩,完全唔覺得「鞋恰恰」,加上啲薯粉真係超滑差啲忍唔住問個老闆係邊到訂貨因為本人都想訂啲返屋企煮而我嘅女朋友就叫左重慶酸辣粉(微辣)+沙薑雞!哇!一食落去仲有驚喜因為沙薑味極濃完全岩晒中意食沙薑嘅朋友!不過我覺得沙薑配白飯先一流!!(不過唔怕肥嘅朋友可以咁樣試,因係撈汁送飯的確幾肥)而本人覺得唔夠喉,仲加左小食$20要碟沙薑雞腳+手拍青瓜(每碟$10)!總括然而,好難得係灣仔搵到間隱世川式小店,平時灣仔食嘅野大部分都可能係西餐,價錢屬於中上,中意食酸辣粉同埋沙薑雞嘅朋友可以試吓呢間餐廳因為絕對可以encore,而且食完咁多辣野都唔覺得口渴