2022-09-30 909 瀏覽
灣仔新派川菜食府川流最近推岀左晚市半放題!人均$338就有齊前菜、湯、主菜、飯/麵、甜品同埋7款無限量供應嘅川式小菜!加$168仲有兩小時紅白酒Prosecco任飲半放題份量十足!兩個女仔黎到,基本上食一round無限量供應嘅川式小菜已經夠飽。任食小菜嘅辣度偏低,大多調味走甜酸路線,雖然同平時食開嘅有啲唔同,但唔係好食得辣嘅朋友仔都可以輕鬆挑戰到。嗜辣之人就要去到主菜嘅水煮桂魚、水煮牛肉先可以滿足到辣癮啦~ 整體黎講,呢個份量加埋舒適嘅環境,都算幾抵食留意返!逢星期日至四1800-2200先有架~ 限時120分鐘🌶七滋八味川式半放題晚宴 $338/位1️⃣前菜:雞絲粉皮🆙川流特色拼盤 +$50/位原隻麻辣鮑魚|大建蜇頭拌萵筍|燈影牛肉三款之中,我就最鍾意薄脆香口嘅燈影牛肉,係燈光映照下真係透光架!鮑魚辣勁十足,蜇頭萵筍夠晒爽脆。兩個人黎不妨加一碟試下~ 不過其實唔加都一定夠飽2️⃣湯:醋椒胡辣羹 配 家鄉燻臘肉胡椒餅嗌左川流特色拼盤,湯會自動升級為蟹肉醋椒胡辣羹~ 食落其實有啲似碗仔翅,當中有加有唔少瑤柱絲、豆腐絲、蟹肉等材料,好足料~胡椒餅以貢布胡椒入饌,加上燻蠟肉同芝麻粒,香氣十足!3️⃣川式

🌶七滋八味川式半放題晚宴 $338/位

1️⃣前菜:雞絲粉皮

🆙川流特色拼盤 +$50/位
原隻麻辣鮑魚|大建蜇頭拌萵筍|燈影牛肉

2️⃣湯:醋椒胡辣羹 配 家鄉燻臘肉胡椒餅

嗌左川流特色拼盤,湯會自動升級為蟹肉醋椒胡辣羹~

胡椒餅以貢布胡椒入饌,加上燻蠟肉同芝麻粒,香氣十足!

3️⃣川式滋味 (無限供應)
蒜泥本地黑毛豚白肉|魚香茄子|宮保雞丁|乾煽四季豆|回鍋本地黑毛豚|上湯娃娃菜|麻婆豆腐

七款川式小菜都唔太辣~
最有記憶點嘅一定係甜嘅蒜泥白肉,呢款真係好睇個人口味,我就食慣左鹹嘅。不過佢嘅肉真係好軟腍,超索汁!另一款回鍋黑毛豚,肉質同樣軟腍,肥膏位軟彈,幾香幾重豆豉味~

宮保雞丁夠腍夠滑,魚香茄子唔會煮到好軟爛。上湯娃娃菜好嫩好入味,乾煽四季豆夠晒爽脆,略嫌唔夠香口。

好得意地魚香茄子同麻婆豆腐 調味都偏甜酸開胃。嗜辣之人表示:如果雞肉豬肉係辣嘅就好啦!不過唔係好食到辣嘅朋友仔就食得好舒服

4️⃣主菜(每人任選一款)
水煮牛肉 / 水煮桂魚片 / 豆酥桂魚片 / 乾燒明蝦球 / 黑醋黑毛豚酥肉

今次就揀左水煮桂魚片同乾燒明蝦球~

呢到嘅水煮絕對滿足到嗜辣之人!桂魚片厚肉滑溜,肉質較為紮實。香辣惹味得黎,魚味都唔會被蓋過。底下仲有啲好索汁嘅薯粉。

蝦球厚肉彈牙,鮮味十足!甜甜地,帶微辣~

5️⃣飯麵(每人任選一款)
回鍋肉炒飯 / 擔擔麵

回鍋肉炒飯米飯粒粒分明之餘,不失咬口。

擔擔麵嘅肉碎幾香,不過就無乜花生香氣。

6️⃣甜品
沖繩黑糖糍粑|藤椒香草意式雪糕
雪糕超有驚喜!越食越麻,好刺激!但又甜甜地完全唔辣
黑糖糍粑外層金黃香脆唔油膩,內𥚃煙韌軟糯,蘸埋黑糖無得輸