2023-10-22
真係唔好睇小啲横街窄巷,原來銅鑼灣耀華街百樂中心雲集了四方八面唔同口味不同地域的食肆。今晚同朋友就闖上去10樓揾阿四姐食川菜。由於我不是辣人一族怕食食吓紅都面哂,所以問定服務員有乜嘢唔辣,店員好詳盡介紹了幾味,值得大家留意吓:酸菜魚呢味嘢查實好普通無乜咁出奇,不過四姐出品的酸菜魚就唔同,啲魚件件都份量十足長賴賴,又够嫩又够滑,魚之鮮味縈繞齒罅之間,格外甘美。當然酸粜也很酸且帶少許辛辣,但以我唔食得辣嘅人都可以接受到,因此其他人應該都接受到嘅,試吓你哋就知係唔係好魚!🤗🤗另一款要介紹就係蒜泥青瓜,青瓜又係普通到唔普通嘅菜蔬,但四姐出的青瓜,切到粒粒都精緻幼細,混合蒜蓉和精製汁醬,咬落清爽鲜甜淡淡脆口,確有意想不到的另一番感覺,原本平凡的青瓜可以變身成不凡的佳餚,一絕!☺️👍🏼👍🏼食店甚注重食客衛生健康,因此每套餐具都預備了兩對筷子,一公筷一私筷!餐館面積不算很大,坐落卻感覺很舒適,環境清靜,適合知心友好共聚把茶談天!🍽️🍽️
酸菜魚