2019-09-01
餐廳:川府宴 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓川菜係四川嘅菜餚,係中國特色傳統的四大菜系之一,川菜用嘅食材廣泛,調味亦都有好多變化,菜式亦各式各樣,口味可以清鮮同醇濃並重,亦善用麻辣調味著色,川菜別具一格嘅烹調方法同濃厚嘅地道風味,融會左四方八面各地嘅特點,吸取其他菜式嘅長處創作一啲新菜式,享譽中外川府宴係銅鑼灣永光中心一間食川菜同川式火鍋嘅餐廳,座落係25樓雖然餐廳唔算好大,但係氣氛同擺設就足以比食客感受到四川地道風味,包括川劇臉譜同昏暗紅色燈光都睇得出餐廳有落足心思去佈置涼拌萵筍絲($58)同燈影牛肉($78)係我地點嘅前菜,萵筍絲清淡開胃,用油快炒過爽口而味香;燈影牛肉指麻辣烤薯條炒芝麻牛肉乾,無論牛肉定薯條都係相當脆口,辣味均勻,作為前菜真係好似幫個胃熱下身咁香肉乾鍋花菜($88)體現左如何將簡單嘅椰菜花同煙肉煮食一窩有辣有鹹,但同時又相對清淡嘅菜呈現於川式料理之中重中之重當然係酸菜魚($308)啦,因為得兩個人,所以我地只係叫左半條石班,一上枱果陣就已經嚇親,因為係好大鍋,足夠4-5個人食用,好彩我夠大食,而酸菜魚亦好好味,勉強都叫食得哂。酸菜魚用料豐富,石班
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓