2018-11-18 66 瀏覽
近來工作辛苦,想吃點不一樣的,決定搞搞新意思,和朋友吃四川菜。剛好同事介紹上次招待日本朋友吃的「四姐川菜」私房菜,話超級好食,決定一試。我和朋友兩個人,可以點一個二人餐,每位$340免加一,包括兩個冷菜和三個熱菜。餐廳遷就香港人鍾意嚐鮮但又普遍唔食得辣,可以揀大辣、中辣、小辣,我地個決定要小辣,然後點兩個不辣的小菜。招牌四川涼麵第一道上的前菜,係一個冷盤,老實講,見到紅色就有啲怕。點知,食落有驚喜,係香港人可以接受的辣度。就好似和一個新朋友初次見面,大家 ice-breaking 完,有咗初步信任,之後的合作就有晒信心。麵質十分爽滑,撈埋香蔥、蒜蓉、辣椒,開胃無比,越食越起勁!強烈推薦!重慶口水雞雞件很滑,十分美味。麻辣辣得黎很香,紅紅辣油不用怕,唔食得辣都食得到。招牌重慶水煮魚經典四川菜式,滿滿一大盤辣椒與辣油,十分震撼!見到啲辣椒真係「嘩嘩」聲!辣椒淺嚐兩口,唔太辣,連辣椒籽都食埋。厚切魚柳好滑,夾埋辣椒一起吃,層次分明,十分過癮,簡直係人生一大享受!推薦!兩個人來說份量十分足料,食食下發覺仲有薯粉,十分飽肚,彈牙薯粉索晒啲麻辣味,口感豐富。川式椒鹽蝦第一道不辣菜。炸得金黃色,香脆

招牌四川涼麵

重慶口水雞
雞件很滑,十分美味。
麻辣辣得黎很香,紅紅辣油不用怕,唔食得辣都食得到。

招牌重慶水煮魚

川式椒鹽蝦
第一道不辣菜。
炸得金黃色,香脆可口,蝦大大隻,啖啖肉。

糖醋里脊
第二道不辣菜。醬汁酸酸甜甜很開胃。

蒜蓉油麥菜
餐廳免費奉送。份量很多,鮮嫩好吃,清甜爽口,食咗咁多肉,中和一下很好。
值得一提,係私房菜用餐環境十分優雅,周圍的食客都係講日語韓語英語,很享受的一頓晚餐。
2018-11-16
5 分鐘 (堂食)
  • 招牌重慶水煮魚
  • 重慶口水雞