2019-03-22 3642 瀏覽
收工唔想去太遠食野,沙田又多人,所以去左大圍,方便搭車返屋企,上openrice搵到呢間豬手工房,就黎試下啦起初冇點留意個地址,去到原來餐廳係位於工廈入面,搭𨋢上到2樓,餐廳既門口既裝修同擺設同其他租戶形成左強烈對比一入到裡面更加覺得自己去左第二個地方,餐廳以木色及綠色做裝修既主色,成間餐廳既裝修都好有大自然既氣息原來餐廳仲有露天既座位,只係因為裝修期間而暫停開放除左裝修有大自然既氣息外,餐牌都一樣我地首先叫左個煙三文魚沙律,估唔到三文魚既份量都幾多,仲好有心機地整成花既形狀,沙律係用醋調味,味道唔錯,而且又健康,但如果醋係分開上就更加好,可以自己控制個份量之後就係燒扇貝,起初以為係炸蒜黎,食落去應該係麵包糠,我覺得個麵包糠帶有少少芝士同牛油既香味,扇貝味道都唔錯黑松露野菌闊面,份量多,一放低已經好香黑松露味,醬汁creamy得黎唔會太膩,闊面煮得軟硬度岩岩好,鍾意黑松露既朋友唔可以錯過黎到豬手工房,點少得豬既菜式,見OpenRice 好多人都食豬手,但又比我發現menu度有燒乳豬,比較少地方有得食,所以就試左燒乳豬,上菜時原來仲配埋薯條同酸菜,西班牙式烤豬同我地中式既唔同,唔需要點醬

原來餐廳仲有露天既座位,只係因為裝修期間而暫停開放
除左裝修有大自然既氣息外,餐牌都一樣

煙三文魚沙律

炭燒香脆扇貝

黑松露野菌忌廉汁闊麵條

黎到豬手工房,點少得豬既菜式,見OpenRice 好多人都食豬手,但又比我發現menu度有燒乳豬,比較少地方有得食,所以就試左燒乳豬,上菜時原來仲配埋薯條同酸菜,西班牙式烤豬同我地中式既唔同,唔需要點醬汁,調味已經做得好好,唔會好咸,個乳豬皮亦燒得好脆,即叫即燒架
西班牙式烤乳豬

原本以為呢間餐廳位於工廈夜晚會冇乜人黎食,點知食食下全場爆滿,想試既朋友記得book位先,呢度環境同食物都非常好,而且價錢唔貴,絕對值得一試!
2019-03-20
煙三文魚沙律