2017-08-11
工廈嘅餐廳有增無減,當中有啲都係值得推介。位於荔枝角嘅億利工業中心,上次黎呢度係專程過黎試試人氣台灣菜,今次同朋友一齊過黎試左另一間新新地嘅餐廳。一行四人收工黎到,晚飯時間,客人佔半,餐廳位置唔算話好多,眼前係水吧,一般西餐廳裝潢,燈光稍暗,睇番前面食評先知,原來佢地有露台位置,不過我地去當日就未有開放。晚市供應套餐,一共7款,包括蒜蓉包、沙律、主菜、飲品,主要係意粉、意大利飯、肉眼牛扒、德國腸、羊架、豬手等,定價 $138-278。此外仲有十多款小食,例如雞翼、墨西哥脆脆、薯條、薄餅等,定價$38-98。可能附近唔多呢類型餐廳,個人認為價錢中上。睇番午市、下午茶價錢比較划算。一行四人試左四款唔同嘅套餐,一齊分享,乜都試到啲。枱上嘅橄欖油樽都幾可愛。蒜蓉包、忌廉薯仔湯蒜蓉包每人一塊,焗得香脆。是日餐湯係忌廉薯仔湯,薯仔唔算打得好碎,保留口感。湯底亦唔會過份稠身,一般西餐廳質素。沙律沙律都係每人一份,可能仲係新餐廳,比較少見用上咁大嘅餐碟上沙律,而沙律嘅份量變相顯得有點少,沙律菜都算新鮮。香草醬藍青口扁意粉 $138意粉賣相不俗,其實碟身頗深,所以意粉份量都幾多,扁意粉軟硬適中,唔會太c
枱上嘅橄欖油樽都幾可愛。
蒜蓉包、忌廉薯仔湯
沙律
香草醬藍青口扁意粉 $138
意粉賣相不俗,其實碟身頗深,所以意粉份量都幾多,扁意粉軟硬適中,唔會太creamy,只係油膩感蠻重的,碟底都係油份。
青口係正常雪藏貨色,冇乜特別。個人認為佢地嘅菜式偏鹹少少,朋友就覺得冇問題,都係視乎個人口味。
蛋黃忌廉汁蟹肉闊條麵 $148
相對青口意粉,個人就更喜歡呢款蟹肉闊條麵,用上蛋黃忌廉汁,食落比較creamy而油份唔會太多,而且調味適中,唔會太鹹。
闊條麵比較散,亦都冇平時食開嘅咁闊身,味道不錯。食到都有唔少蟹肉,鮮味講唔上,但整體幾飽肚。
黑松露忌廉汁帶子意大利飯 $158
呢度嘅意大利飯比較濕潤,飯粒軟硬適中,食落稍糊。黑松露味突出,加上忌廉汁,食落唔會乾。
面頭嘅帶子輕輕煎過,食落爽口。
德國腸拼盤 $238
我地幾個都未食過以德國腸作為主菜嘅晚餐,一般都係當小食咁點。德國嘅香腸出哂名,聽講淨係款式都過千種。
呢度德國腸拼盤有四款香腸,不過未有列明。估計係紐倫堡香腸、豬肉腸、熱狗腸、司華力,太專業嘅名稱有待客人自行請教店方。
基本上都係煎熟左啲香腸,不過各有特色,幾款口感都唔一樣,外皮脆口,配上芥辣、茄汁,味道冇大分別。
墊底嘅係粗薯,稍為腍身,鹽份唔重,有需要可以自行再加,枱面上係有鹽樽。
以酸菜伴碟,本來可以中和香腸嘅肥膩感,不過酸菜略油。
飲品方面選擇頗多,有咖啡、花茶、汽水、果汁、梳打等,除左檸茶檸水咖啡奶茶橙汁,其餘跟餐加$5-$15。
熱朱古力 +$10、熱蝶豆花茶 +$5
熱朱古力中規中矩,朋友點嘅拿鐵,比較普通,連拉花也糊成一舊泡。
至於蝶豆花茶,顏色係藍藍地,加入檸檬汁後會變成紫色,都幾靚,飲落有少少熱檸水嘅味道,幾特別嘅,因為平時淨係飲過凍嘅蝶豆花飲品。
餐牌: