2013-12-02
2064 瀏覽
同朋友仔慶祝生日,有大肚婆係其中,我地又來到荔枝角!之前試左另一間,今次再來 係大馬路邊的工廈,都幾易搵。book左7點半,上到去得兩枱人。地方幾大,寬敞。應該lunch會爆棚丫!坐低先送上麵包籃一個,我地已急不及待地開動了!湯都未上呢 有兩款包:芝士餡的由於凍左,唔係太好味。另外一款有nuts同罌粟,塗上牛油,味道也是怪怪的,不討好!再過左10至15分鐘,侍應行過來問上左湯同前菜未喎!枱面咩碗碟都無,仲問? 已經唔多人𠺢啦,都可以服務成咁上個南瓜湯,都幾濃郁同smooth. 仲有salad, 裡面有紅菜頭的。朋友仔唔鍾意食,我包晒。啲salad dressing幾正,雖然salad係齋菜無肉,都好美味喔!我地又另外加左兩客鵝肝($40 each), 有自家製包同salad伴碟。細細塊,羶羶地,I like it! 嗰啲伴碟的包,伴湯食仲好過就咁食丫 主菜未上,我已經飽左7成了 食左好多"草"丫!好。。。主菜到,一個係牛油魚($128)x 2. 有兩大塊魚,薯仔伴底。牛油好香,但唔會有漏的感覺。加左啲檸汁仲好味。真係好鬼死飽丫 大肚婆怕唔夠飽(佢唔食草的), 點左個長通粉。
主菜未上,我已經飽左7成了 食左好多"草"丫!
大肚婆怕唔夠飽(佢唔食草的), 點左個長通粉。成碟野綠油油的 齋來的,有啲青豆同露筍。係我鍾意的醬,但本人唔鍾意長通粉!
大肚婆要慢慢食,我同另外一個fd好快就KO左。點知個侍應問都唔問,就想收左碟意粉 有無搞錯丫,雖然食到停左手,但都唔代表食完𠺢!有無train過啲人𠺢。之前前菜已經無問就收走左𠺢啦,依家再犯!
坐坐下,又有一家人入左來。雖然total得4枱人,但有一枱飲酒嘆海鮮,都幾嘈
最後每人加$25食件home made cake. 有New York, lemon同北海道牛奶
Lemon係最大塊嗰塊,比較特別。其他兩塊就普通喇。飲埋餐茶,抱住個肚走人!
題外話/補充資料:
走時去到工廈大堂, 見到原來有好多樓上食肆, 下次都唔使諗聚會地點了