2017-08-11 2954 瀏覽
嗰日好熱好熱,Mr C話難得我過黎呢頭,不如佢訂枱食lunch。咁我又覺得難得Mr C提出食飯。好啦,試下啦!但係。出面真係好熱。地鐵站行都過去已經大汗滴細汗。。。有啲燥底。。。好彩Mr C訂咗位,即刻有得坐。店員都好好,見我攞住咁大個袋,俾多張凳我放袋。我哋倆個都點咗個lunch special。 我要安格斯西冷牛,Mr. C 點咗青衣魚柳。 前菜salad 同埋甜品係自助式。啲waiter們都唔會點理你,你中意攞乜冇人會理。幾好幾舒服。有家既感覺。個薯仔salad名副其實,好多薯仔。如果有多啲料就好啦。另外個湯好飲!食到咁上下,waiter 黎咗個前菜 - 自製鵝肝慕絲。鵝肝慕絲下面有塊麵包,烘過,脆脆的鵝肝慕絲。而鵝肝慕絲上面有啲好似蘋果蓉。酸酸甜甜,成件事一啲都唔饇,同鵝肝慕絲好夾。之後就到主菜!Mr C個香煎紐西蘭青魚柳配牛油檸檬汁。其實我好中意魚。但係實在失望過太多次,所以除非肯定個魚夠滑,肉質鮮甜,如果唔係都no thank you。 不過Mr C敢于嘗試,咁我緊係唔反對啦,我可以試食吖嘛!今次呢個魚,比我想象既唔同。咬落去啲肉雖然唔係好滑,但係好有質感。配呢個汁,ok!

食到咁上下,waiter 黎咗個前菜 - 自製鵝肝慕絲

之後就到主菜!

我個炭燒美國安格斯西冷配雜箘燒汁都唔錯。我叫咗medium rare。 程度啱啱好。分量其實都幾大。我都切咗啲俾Mr. C。肉好腍,有肉味。但唯一佢都幾重黑椒味,我個人覺得黑椒多咗啲啲。好覺笑,Mr C 話佢中意我舊牛多啲,我就反而中意佢舊雨多啲!

到最後,甜品係自己出去攞架!超開心。每款都好好味。平時可能得幾款啱口味,但呢到款款都有水準!仲要不同款色都有!大菜糕feel 既(好開胃),朱古力蛋糕(好滑好rich- 我哋攞咗兩舊,一人一舊!),creme brulee (入面好多雲尼拿籽,好香,好滑),水果pastry / tart。

個餐仲要包飲品!

我同Mr C都食咗好耐,慢慢食,好輕鬆。