2017-10-14
Happy Friday~今晚約左好耐無見既朋友見面。想坐得舒舒服服慢慢傾計,西餐都係不二之選。觀塘工廈真係好多未發崛既好嘢食, 試極都仲有😍。今日就黎到the base環境唔算好大, 只有十張八張枱。裝修大部份都用上木同素色作主調, 感覺幾簡樸舒適。不過星期5晚個場都幾旺,所以最好都係book定位。出邊仲有個幾大既露台, 種左D植物~吹住涼風幾舒服。不過得一個茶几, 睇落都係啱飲野同食煙。如果可以加多D 枱, 其實反而我會揀坐出去。等朋友之際,坐左一段時間, 連水都無支😦唔通要錢? 最後忍唔住問侍應拎,free ge~~ 支水成個感覺好正拉開有成棵薄荷葉, 顏色好green~~好新鮮~~~不過朋友都覺得D水薄荷味好淡~~唔知係咪浸左成日呢😂不過賣相黎講顏值已經好高~~~~~之前都未試過餐牌食物主要有4頁, 款式唔算太多~另外menu 係飲品朋友一黎話好想食薯條, 薯條食得多~~蕃薯條真係未試過~仲要係咖哩😍✨咖哩蕃薯條($58)必食👍👍👍👍👍 : 佢唔係平時薯條果種硬脆~佢係脆得黎好鬆化~甜甜地好好味!!!!咖哩味反而唔係好重, 小小辣幾過癮~~如果個醬係蜜糖就好喇~~又或者落咖哩粉
觀塘工廈真係好多未發崛既好嘢食, 試極都仲有😍。今日就黎到the base 環境唔算好大, 只有十張八張枱。裝修大部份都用上木同素色作主調, 感覺幾簡樸舒適。
不過星期5晚個場都幾旺,所以最好都係book定位。
如果可以加多D 枱, 其實反而我會揀坐出去。
等朋友之際,坐左一段時間, 連水都無支😦唔通要錢?
最後忍唔住問侍應拎,free ge~~ 支水成個感覺好正
餐牌食物主要有4頁, 款式唔算太多~另外menu 係飲品
甜甜地好好味!!!!咖哩味反而唔係好重, 小小辣幾過癮~~如果個醬係蜜糖就好喇~~又或者落咖哩粉可能更加突出~
超級熱辣辣~~~個炸粉好薄好鬆脆😍蝦味其實唔係好覺, 可能已經同雞肉搞埋一堆, 但入邊好嫩好多汁。
醬汁有辣蕃茄醬同薑蔥醬~~~~個薑蔥醬味道好似平時點白切雞果種味😂
我覺得呢個菜式雖然唔係我最愛, 但未食過可以試一次
一早已經切好左一件件💕入邊墨魚飯有紫菜包住左~~~無咁易散
墨魚飯有咬口~~不過魷魚無咩味。 最正反而係個汁, 帶點酸酸地~~仲有D粟米仔做配菜
個汁用黎撈飯點薯條~~正👍
✨黑松露雞肉雜菌米形粉配温泉蛋($128): 必食👍👍👍👍👍
個雞幾好食, 估唔到個皮係好薄同脆!! 重點一定係米形粉, 未食過唔知係乜東東~~~~~
形狀真係一粒米~但比平時D米大幾倍😍加上香濃黑松露汁, 雜菌同cheese 好好味~!!!!
温泉蛋流心度仲好高~~~~5 鍾意蛋既話可以轉做大啡菇
✨食物方面其實唔錯, 感覺配搭幾創新, 有花心思。蕃薯條同米形粉都係我encore之選😍
環境黎講~可能因為樓底矮人又多(是日約滿7成人),
真係好嘈~~~~我同4個朋友一齊傾計都真係傾得幾辛苦, 聽唔係幾到大家講乜😣
等齊朋友8點先開始食~9點已經last order, 侍應都有吹促我地有野食仲想叫要快D~~~同埋要埋左張單先
雖然收十點~但9點9已經要我地離開了~感覺真係好急住收工..............感覺有D意猶未盡~~~~~~~~