2024-02-23
難得Metime 午餐要食好啲,今次去咗牛頭角工廠區搵食😆。薑媽係工廈上面,經過樓下都唔顯眼,估唔到午餐時間好多人,不過好快就有位。店內裝修好有日系感覺,一入門口見到有咖啡櫃檯,唔洗講一定要點杯咖啡先!店舖主打一汁三菜定食,配埋日本飯、味噌湯、漬物及飲品。另外都有手作漢堡🍔、意粉🍝選擇。見好多人都點一汁三菜定食,我點咗日式海鮮鍋🍲,裡面有蝦、扇貝、蜆、魚同蔬菜,份量唔少,而且湯底濃郁有鮮味,用來配飯一流。副菜有甜蝦柚子大根漬,柚子很清甜,加埋甜蝦同大根幾特別👍。另外八爪魚新薯沙律🥗,用日本新薯配彈牙八爪魚,酸酸甜甜很開胃。2款副菜都好清新,感覺唔錯。店員話定期會轉換新菜式,下次來都唔怕悶😆飲品加$18升級海鹽焦糖咖啡☕️,有焦糖香味,海鹽中和甜度,飲落順口。整體味道同環境都唔錯,雖然價錢唔算平,下次都可以再食。