2017-05-09
星期日因為落雨無山行, 所以做個偽文青去觀塘影下相, Lunch梗係搵返D 0岩偽文青去的地方啦. 呢度地方闊落, 無訂位一點去到幸好都有位. 一坐底見到個Menu, 朋友反應好大話做咩係Exercise Book. 好彩我一早做左功課. 無佢咁大鄉里本練習簿上有一項寫明每人最底消費$150. 望下d set lunch唔過$150 wor. 一問之下原來叫左set lunch佢都唔駛我地叫夠$150. 好彩... 咪真係會好飽. 我叫左個B餐. Spaghetti w/chicken Ball in Teriyaki Sauce $124照燒汁野菜雞球燴意大利粉 +$5 蜜桃茶呢個餐雖然過百, 但一d都唔hea. 先黎一個熱湯, 但係咩湯呢? 望落去有點似南瓜湯. 但飲落去又唔似. 不過勝在夠熱. 而且唔難飲. 再加埋d 小"配菜"?? 飲落去都重有少少"咬口". 其實我都幾想知究竟係咩湯, 但同朋友都異口同聲話唔差.. 好.. 主菜到. 除左雞之外, 重有好多疏菜, 岩晒我. 不過個雞就有少少硬. 照燒汁朋友話好甜, 但我覺得還好. 只不過點解d雞可以整到咁硬? 至於野菜都同樣比
照燒汁野菜雞球燴意大利粉 +$5 蜜桃茶
好.. 主菜到. 除左雞之外, 重有好多疏菜, 岩晒我. 不過個雞就有少少硬. 照燒汁朋友話好甜, 但我覺得還好. 只不過點解d雞可以整到咁硬? 至於野菜都同樣比較硬, 可能無特別煮得太林, 以免走失疏菜的營養吧. 最後食呢碟主菜我都用左唔少時間.
加左五蚊叫左蜜桃茶. 好味, 飲完勁想問可唔可以添熱水. 咪一個茶包沖一杯茶好似好浪費
叫餐可以包一次自助沙律吧. 落完order後想出去拎, 但因為個湯好快就上, 然後主菜都黎. 最後等到食飽先出去拎. 都好0既, 食完知自己有幾飽, 唔好浪費. 雖然選擇唔算多, 但香港人食肉多菜少, 咁就可以補返d疏菜都係一件好事.
朋友的E餐. Parma Ham & Smoked Salmon Egg Benedict Served w/French Fries $110
巴馬火腿及煙三文魚班尼迪蛋鬆餅伴薯條
睇落十分吸引. 重點係食完佢話好好食. 完全無伏. 相反我個餐最敗北係雞肉
連薯條都係熱0既.
朋友的咖啡, 是日負責拉公仔的同事不在, 所以拉花只是最普通的樣子.
朋友的沙律. 大食的我們, 居然可以成個餐食晒. 嚇人的大胃王.
星期天輕輕鬆鬆, 係度慢慢食無人催. 跟朋友談談天說說笑, 再加埋個環境, 完全讓人忘記身在工廠大廈內.