2020-10-13
觀塘駱駝漆大廈3期呢到好多野食,平時好多人等𨋢上去。平日嘅夜晚我就同朋友去到,餐廳入面唔算好多人,但店員叫我地喺出面等一陣,之後就喺門口幫我地量體溫,再用消毒酒精幫我地噴全身消毒。當日落緊雨,上到去嗰陣個身本身有少少濕,再噴完都有啲凍,不過好彩餐廳入面冷氣都唔算好大。入到去見到餐牌都覺得好吸引,樣樣睇落都好想食。落單之後我地就傾住計先,話到明慢煮屋,咁當然要慢慢煮,不過當晚唔算好多人,所以都唔喺等左好耐。慢煮三文魚配牛油果丼 ($82)嚟到見到都好開心,好豐富嘅材料,有半熟三文魚、牛油果、溫泉蛋、青瓜絲、紫菜、蟹籽、火龍果、小蕃茄,另外仲有跟麵豉湯。三文魚煮到半熟所以咬落好嫩滑,啖啖肉。牛油果同火龍果份量都好足,食落好有滿足感,配埋落左橘子醬汁嘅飯有清新嘅感覺。一碗丼飯有咁多材料點綴簡喺視覺同味覺嘅享受。慢煮火炙牛腹扒烏冬 ($91)慢煮火炙牛腹扒,淨喺睇相都已經流哂口水,嚟到都好有日式風味。火炙牛腹扒配醬汁分開上,可以食到醬汁嘅香味。牛腹扒慢煮到半熟,肉質有咬感又鲜甜。加左$3轉烏冬,好煙韌彈牙。最驚喜喺烏冬上面嘅蘿蔔片,造型感滿分,咬落好爽口,加埋半隻半熟蛋,食完好滿足。
慢煮三文魚配牛油果丼 ($82)
慢煮火炙牛腹扒烏冬 ($91)