2023-12-06
今日呢個晚上我就黎到呢間打邊爐食飯,真係一個靚仔驚喜👏🏼。首先就係湯底,選咗個特色嘅雞湯底,湯頭清鮮得嚟又滋味得嚟,飲兩啖真係正💯。牛肉片既滑又有嚼勁,放落去一煮透就夾起嚟食,微微嘅生熟適中,咩醬料都唔洗,已經咁香口喇。菜單上嘅鴛鴦鍋我都唔放過,揀咗個榴蓮豆腐,同我之前食過嘅豆腐截然不同。外皮炸到金黃香脆,裡面嘅榴蓮同豆腐層次分明,一咬落去就知道呢絕配嘅東西話咁易就錯過,仲有個微微嘅甜味提升整體嘅層次感,幾得意!另一個驚喜就係豬肚包雞,想像中有啲估唔到嘅好味。豬肚嘅味道同雞肉嘅滑嫩完美結合,食落去滋味滿分,又有意想不到嘅嫩滑,豬肚嘅口感好韌勁,同雞肉真係好搭。我仲特別鍾意佢哋家自製嘅蒜蓉醬油,想點都得,試吓搞個mix & match,正到爆炸!平時我唔係咁中意食肉餅,但係呢度嘅肉餅真係另類,外層微微酥脆,入面嘅肉末味道鮮美,肉汁豐富,絲毫唔乾。快啲同我嚟親身試吓好唔好味啦,打邊爐新手老手都啱食,話你知,有啲嘢試咗之後就返唔到轉頭架喇!😋🍲🥢