2018-06-09 114 瀏覽
今時今日揾好嘢食,觀塘都係一個好選擇,因為舊工廈區裡面開咗好多唔同類型嘅食肆。之前試過一D西式餐廳,水平不俗。今次個friend揾咗一間食意大利同西班牙菜嘅餐廳,好似幾有特色,於是約埋去試試。落雨濕濕,時間尚早,所以嚟到嘅時候,唔係咁多人。有别於之前去嗰D餐廳,Mela個位喺鴻運中心商場地下,所以個Feel 有D唔同,勝在唔係shopping mall, 所以冇乜行人,清清靜靜,可以舒舒服服咁食餐飯。佈置有D西、意小館風格,裝飾幾别緻,座位都算闊落,最啱同 D friend嚟吹水,慢慢食,慢慢傾。睇吓個menu, 八道菜嘅晚餐都係$238,好似好抵食,咁就叫個嚟試吓。頭盤我揀咗香煎鵝肝配蘋果醬,上碟一看,賣相不俗。鵝肝入口即化,配蘋果醬又不太膩。👍跟住嚟嘅Tapas Platter, 賣相精緻,三款小食都各有特色。我個人最鍾意嗰個蟹肉茴香香橙沙律。蟹肉有鮮味,加埋酸酸甜甜嘅茴香香橙沙律,口感非常清新,別饒特色。跟住嚟嘅黑松露菌南瓜忌廉湯,口感嫩滑細膩,不俗。主菜揀咗慢煮加拿大厚切豬扒。侍應一上菜時,我同個friend真係wow咗出嚟。😋塊豬扒成吋咁厚,size有成兩隻手掌咁大。點樣煮得

頭盤我揀咗香煎鵝肝配蘋果醬,上碟一看,賣相不俗。
鵝肝入口即化,配蘋果醬又不太膩。👍

跟住嚟嘅黑松露菌南瓜忌廉湯,口感嫩滑細膩,不俗。

塊豬扒成吋咁厚,size有成兩隻手掌咁大。點樣煮得入味,而唔會過熟過韌,真係好考廚師功力。
見到咁大製作,我哋即刻舉刀試試,一切之下,肉質細膩,配埋蘋果燒汁,真係令人食指大動。

不過份量真係好大,如果你唔係天生食肉獸,最好同朋友一齊share。
另外我哋仲叫咗個西斑牙辣肉腸炒羽衣甘藍($52),因為見到一般做法係整沙律同榨汁,所以一定要叫嚟試吓。

加咗辣肉腸嚟炒,去咗羽衣甘藍嘅少少苦澀,裡面又加埋少少提子乾,真係好特别,值得一試。
甜品係雲尼拿雪糕配牛油脆脆,雲尼拿雪糕味濃幼滑,配上牛油脆脆好好食。
雲尼拿雪糕配牛油脆脆

飲品方面,我另外叫左Sangria (White Wine),  入面嘅生果好新鮮,白酒同鮮果汁的比例非常好,用嚟配呢晚嘅美食就最啱了。
Sangria (White Wine)

雲尼拿雪糕配牛油脆脆
Sangria (White Wine)
  • Sangria(WhiteWine)
  • Sangria(WhiteWine)