2009-08-13 53 瀏覽
終於都識得分九龍城兩間路邊雞了。叫鳳華的在龍崗道, 大間, 大碟, 但冇咁好食。而且, 拼雞什, 要加錢。叫燦記的在城南道, 近舊機場多啲, 細細間, 細細碟, 但好食好多, 又有燉湯賣。今次喝的是嚮螺湯, 螺肉多, 味道濃, 個人覺得好抵飲。例牌路邊雞拼雞什, 就真係細碟得滯, 好在還叫了砵酒焗生蠔, 味道也ok。如果你係想食得好飽, 雞, 宜叫半隻以上吧!見到菜牌有滑蛋炒豬腦, 咁有趣, 下次應該可以試吓。臨走前, 竟然見到最近話題人物鄭融進來, 一個不知是朋友還是家人的男士早已叫了食物等她。坦白講, 她走來的時候, 我真的以為是菲律賓人 ........ 不過, 看清楚便知是她了。難得最近那麼多新聞, 也沒有影響她的心情, 也沒有造作地戴甚麼黑超, 只是有意識地背著其他客人坐 ..... 當然, 大家都認得她了。我留意到他們叫了芝士伊麵, 這個大概也是招牌菜吧? 下次試試啦!
終於都識得分九龍城兩間路邊雞了。
今次喝的是嚮螺湯, 螺肉多, 味道濃, 個人覺得好抵飲。
見到菜牌有滑蛋炒豬腦, 咁有趣, 下次應該可以試吓。