個胃唔舒服左成個月,終於好返喇!終於急不及待可以打返個邊爐!呢間火鍋留意左一排,係鵝頸橋底好易搵,樓下門口有個閘,原來行左邊樓梯先啱!上到去有D似之前去過另一間係同樣係銅鑼灣既火鍋店格局,有好多檯有大房亦有卡位~呢度晚市打邊爐有2種價錢,有$288/$368,分別首先湯底既選擇已經好唔同,有卜卜蜆湯、牛坑腩干鍋、四川麻辣、海鮮鍋等等係貴啲既套餐先有,$288套餐主要係藥膳湯底,不過2款都係酒任飲!當然差$80有海鮮梗係毫不猶豫揀海鮮啦!想食清D,麻辣暫時忍一忍口,於是揀左花膠螺頭雞濃湯!食住前菜 - 拍青瓜 & 涼拌雲耳先!當全部食物陸續黎到既時候,都覺得幾豐富!海鮮拼盤大大盆咁上檯,呢度有4款海鮮,每人每款有一件,今日無生蠔,就多左一款貝類!當中有海蝦、扇貝、鮑魚、青口等等,最鐘意食既係其中既海蝦、扇貝、貴妃蚌同迷你象拔蚌,好新鮮好彈牙,係冰鎮上檯既添!跟住黎左手工丸類同埋釀冬菇、釀豆卜,水餃雲吞等等,賣相都好靚,雲吞細細粒,好滑,手工既墨魚丸同豬肉丸都好彈牙!肉類有2款可以揀,當然都係升級左既手切安格斯牛肉或者西班牙黑毛豬,十五十六都係揀牛肉,因為靚既牛肉肉質真係差好遠,至少唔會u

花膠螺頭雞鍋(濃湯)

肉類有2款可以揀,當然都係升級左既手切安格斯牛肉或者西班牙黑毛豬,十五十六都係揀牛肉,因為靚既牛肉肉質真係差好遠,至少唔會un同唔會有渣!當然黎到既牛肉部分脂肪分佈平均,唔會過肥,肉係鮮紅色即係代表新鮮,食落亦有肉味!2人份量黎講啱啱好!

手切安格斯牛頸脊

即炸響鈴出場!超級巨型!簡直有手臂咁大條!正呀!一放落鍋已經擋住成個鍋!又夠脆,呢個要試呀!

響鈴

呢度既蟹柳都唔係平時咬落粉粉又易爛既蟹柳,呢隻長蟹柳更好食、久煮不爛!

其他一般既火鍋配件就同平時一樣,落單任點!我地都試左唔同既蔬菜,都幾新鮮~

蟹柳

呢度幾特別既係有圍裙比你用,驚你彈到湯汁落件衫,試左佢既韓國啤酒Fitz、白酒紅酒都係口味比較清新順滑,容易入口,所以都飲左兩三杯,任飲確實係好抵!

紅白酒啤酒汽水任飲

見今日係平日,個場又大,行下個圈望到都有好幾間大房細房包場用又睇埋電視,搞生日聚會都好似唔錯!

想講下個湯底花膠螺頭煲雞濃湯,其實味道真係幾濃,好重雞味,愈煲得耐,雞湯味愈濃,花膠亦煲到淋先黎食就最正!花膠唔係一般任食火鍋店既花膠仔,比較厚身啲有口感啲,配埋紅棗好滋潤呀!我地都不禁飲左幾碗!除左成日食麻辣湯底以外既好選擇!食過好幾間既火鍋,呢個雞湯真係好濃,值得試!!

最後食到好飽之際,居然又送埋甜品,應該唔會太大個掛?呢個心太軟雖然細細件,啱啱整起熱辣辣,打開仲有驚喜!呢個心太軟係超級流心!好好味呀!超濃朱古力又唔會好結實!即刻後悔點解唔叫一人一件😂
最後攬住個肚飽飽的歸家😊

心太軟(贈送)
花膠螺頭雞鍋(濃湯)
手切安格斯牛頸脊
響鈴