2018-02-12 817 瀏覽
今年香港天氣成日都凍到得返5/6度,成日都去打邊爐,食食下普通邊爐已經提唔起興趣!咁岩同事生日,又要求要去打邊爐,當中有同事推介呢間水佬榮,一行4人放左工一齊出發,訂左8點枱,去到已經有成full,估唔到平日都咁多人,果然係呢期最HIT呀! 一坐底店員會拎小食同醬料俾我地,黎得呢度梗係要點果隻巨型航母盛宴啦!呢隻巨型航空母艦真係好大,要用個電爐先可以盛起!巨航中內有八款時令海鮮:蝦、蜆、八爪魚、象柭蚌、貴妃蚌、青口、鮑魚、蟹,五款疏菜墊底,仲可以選五款自選配料,相當之豐富!啲海鮮好新鮮,仲0係度郁緊架! 湯底我地選了水佬榮辣汁湯底(微辣)!呢個湯本身比較清,只係有輕微既辣辣地,但用黎煮過啲海鮮後,個湯底變得好鮮味!店員姐姐溫馨提示我地,可先食貝殼類,最後先吃蟹!貴妃蚌: 肉質彈牙, 味道鮮甜扇貝: 好大隻, 肉厚彈牙又鮮味蝦: 爽口彈牙, 味道好鮮甜鮑魚: 幾厚身,肉質鮮嫩彈牙八爪魚: 雖則唔係好大隻,但都幾鮮味花蟹經過一輪翻滾後,終於都可以食喇!隻蟹算幾厚肉, 啲肉一梳梳幾肥美,仲要好多膏,味鮮甜可口,正!  除左海鮮外,自選的五款配料同樣新鮮.鮮雞件: 幾新鮮, 肉質幾嫩滑牛仔粒:

店員姐姐溫馨提示我地,可先食貝殼類,最後先吃蟹!

貴妃蚌: 肉質彈牙, 味道鮮甜

扇貝: 好大隻, 肉厚彈牙又鮮味

蝦: 爽口彈牙, 味道好鮮甜

鮑魚: 幾厚身,肉質鮮嫩彈牙

八爪魚: 雖則唔係好大隻,但都幾鮮味

除左海鮮外,自選的五款配料同樣新鮮.

鮮雞件: 幾新鮮, 肉質幾嫩滑

牛仔粒: 夠新鮮,油脂分怖平均,肉汁豐富而且牛味濃郁
安格斯特級肥牛: 油脂分怖同樣平均,色澤紅潤,口感幼嫩,牛肉味又濃郁

跟餐仲配有兩個出前一丁公仔麵,但實在太飽,放棄左。

惡魔來了,最後仲有甜品維記雪米糍