2006-08-04 9 瀏覽
經過金鐘大班, 見到"洛克金薯紅豆包", 即刻令我諗起最愛洛克藍莓包(銅鑼灣TIT*FO既招牌貨-- 酥皮藍莓忌廉芝士包), 二話不說就夾去俾錢. 咁O岩無散錢, 用八達通付款仲順便增埋值, 但行到地鐵站時發現唔見左個八達通, 先知道自己唔記得拎返! 好彩返到去舖頭未關門, 而且八達通真係漏O係度, 否則買個5蚊O既麵包就無左$500(剛增值)!但係唔明店員點解唔提我拎返個八達通!(因為俾完錢後仲O係舖頭內花左2-3分鐘時間擺好麵包同銀包)一直都以為"洛克"呢個名係TIT*F自創O既, 但係睇黎呢個名係指有酥皮包住O既麵包. 大班呢個配搭幾特別, 但係金薯太乾,配上紅豆餡就係乾上加乾,無忌廉芝士咁配合麵包上O既酥皮. 而且金薯唔甜, 似薯仔多過蕃薯, 整體認真麻麻地!