2021-09-14 788 瀏覽
店員態度差 食物質素好差🤮 我真係唔清楚porterhouse係乜,所以就問個應該係經理嘅女士porterhouse 係牛嘅邊部份,有咩特點。佢就黑晒面咁話咪啫係porterhouse囉,我再問咁啫係牛嘅咩部位,佢就答我係rip eye嘅一種。之後我就order咗一份Porterhouse。 另一位女店員拎到過嚟就問我哋使唔使叫廚房同事切開佢,我哋話要,之後佢就拎返塊porterhouse入廚房。拎咗入廚房之後我哋等咗差唔多10分鐘佢先拎返出嚟,然後成塊扒已經凍哂。凍都算,唔知點解塊扒係可以又冇肉味又冇油香🤮仲要明明我哋係叫medium,但係塊扒唔知點解可以有一邊煎到rare咁,另一邊就medium well至well done咁🤯(rare嗰邊冇影到,食到另一邊見到咁熟先影)(btw之後我上網search返porterhouse應該係tenderloin同sirloin嘅部位嚟) 另外佢叫呢個牛扒係有跟薯條嘅,啲薯條係麥當勞幼身嗰隻,一食落口⋯⋯嘩!仲難食過麥當勞。啲薯條係炸到乾晒,中間完全空心,用叉一拮就斷開😵問個應該係經理嗰位女士,啲薯
店員態度差 食物質素好差🤮
另外佢叫呢個牛扒係有跟薯條嘅,啲薯條係麥當勞幼身嗰隻,一食落口⋯⋯嘩!仲難食過麥當勞。啲薯條係炸到乾晒,中間完全空心,用叉一拮就斷開😵問個應該係經理嗰位女士,啲薯條硬到咁係咪正常,佢竟然答我哋 係呀我哋啲薯條係偏硬🤷🏻‍♂️最尾佢都有叫廚房炸過第二份俾我哋,我哋先食到一份正常麥當勞質素嘅薯條🥲
最後叫咗兩個甜品同一杯飲品,一個Earl grey cake ,完全食唔到有Earl grey味,少少bergamot或者black tea嘅味都冇,食落口個質地同味道都好似牙膏,我同我啲朋友三個人每人食咗一啖仔就冇再食,我哋一向都唔會浪費食物,不過真係難食到擺唔落口。另一個red velvet cake,都係冇red velvet味,紅色嗰部份食落就係一舊乾爭爭嘅海綿蛋糕,奶白色嗰部份就好淡嘅cream加魚膠粉咁,不過都勉強食得晒嘅。杯飲品我哋叫咗Oreo milkshake,都係冇乜Oreo味冇乜奶味,一嚟到就好稀,不過都飲得落嘅。其實佢啲蛋糕都50幾蚊一件,啲五星級酒店嘅餅店例如mandarin cake shop 或者island gourmet都係收呢個價,當然我都冇預佢會好似嗰啲餅店咁好食,只係諗住喺度食嘢順便食埋甜品,但係真係冇諗過會難食到咁🤢
題外話,用餐嘅途中有個小朋友一直喺鋪面跑嚟跑去,一時又跑入類似員工休息室嘅地方,一時又跑去菜口(廚房放嘢食嗰啲位)食嘢。嗰位應該係經理嘅女士就不斷鬧個小朋友,聽佢哋嘅對話各位小朋友應該係佢帶嚟嘅,唔係其他客人嘅小朋友。其實都幾騷擾到在座嘅客人,成餐飯就喺度聽佢係咁鬧,個小朋友就係咁跑。
另外,嗰度間鋪唔大,嗰晚都唔係full,人手就好似有三個定唔知四個waiter/waitress。但係間鋪啲人做嘢全部都慢動作咁,有樣嘢要讚嘅就係女店員好勤力咁幫手斟水😀但同時廚房煮好啲嘢食就放晒喺菜口,一大堆嘢食放喺度都冇人出餐。到廚房係咁撳鐘仔,係咁叮叮叮,個女店員先施施然咁行過去慢動作出餐。我唔知三四個樓面做咁細間鋪係咪叫人手唔夠啦,但係就算人手唔夠都好,做嘢都應該要分返緩急先後掛?斟水真係重要過出餐?啲嘢食放到凍哂喎。同埋間鋪應該係收22:00
嘅,不過大約21:40我同朋友戴緊口罩拎緊嘢準備走,啲嘢都未拎起哂,嗰位應該係經理嘅女士就勁大聲咁吩咐女店員話,快啲執枱啦!唔使收工呀?