幾年前第一次嚟鴨脷洲食海鮮就係幫襯呢間,佢出菜快,唔會換走我地嘅海鮮(長洲係試過被換走的),收費比其餘幾間平dd除了電梯數起第一間,其餘三間我地都食過(午市開嘅只有四間),其實呢間整體未必係最出色,但佢最吸引我地繼續幫襯嘅係佢嘅椒鹽,炸得好夠乾身夠脆又夠入味,之前試過椒鹽獅子頭(好似黃花魚咁細細條)椒鹽九肚魚,都勁好味連骨都食埋,最唔掂嘅係最入面個間,標榜自己d炸物好出色但完全唔好食,收費又最貴我地每次食都會有椒鹽瀨尿蝦,個人覺得細隻係入味過大大隻嘅椒鹽鮑魚,炸嘅時間啱啱好唔過火,好彈牙,比蒸嘅野味好多,唔怪得咁多人推薦呢個食法五柳黃花魚,魚外面炸得好脆,時間掌握得好好,魚肉仲係好滑,今次係第一次食,因為見人地個碟好靚即刻落去買的,比想像中好食,但我個人想個汁可以酸多少少因為甜了一點點油鹽水煮蜆,好味到連湯飲埋,湯底似係用胡椒同蘿蔔淆的,放埋d蜆落去煮好鮮甜,比豉椒炒更能帶出鮮味炒白菜仔,其實佢呢間d炒菜真係麻麻,但有碟菜食下感覺冇咁油膩,所以每次都會叫一碟炒菜食牛雜粥,見好多食評推薦,所以試下,唔係新鮮牛雜已經冇肉味,仲要唔係生滾粥,有少少失色,可以唔使試椒鹽鮑魚未夠兩斤,椒鹽瀨尿蝦
幾年前第一次嚟鴨脷洲食海鮮就係幫襯呢間,
我地每次食都會有椒鹽瀨尿蝦,個人覺得細隻係入味過大大隻嘅
椒鹽鮑魚未夠兩斤,椒鹽瀨尿蝦一斤半,油鹽水大蜆一斤,五柳黃花魚兩條,蒜蓉白菜仔一碟,牛雜粥一碗大,皮蛋瘦肉粥一碗大,凍檸茶一杯,熱檸水一杯,兩罐可樂。總共收咗$512,合唔合理自己計,加工收費係以煮法同以每斤計算的
P.S.樓下街市已經被 YouTuber 吹捧得很誇張稱為港版築地市場,因此海鮮價錢係比其他街市買的貴很多很多,識買嘅香港人未必需要响呢個街市買的🧐
椒鹽瀨尿蝦
椒鹽鮑魚