2015-12-14
阿龍位於廟街多年, 由一間變多了一間,但兩間雖設在大家隔離,其實互不相干! 說起「阿龍」其實都有段古, 大家有興趣可查回昔日新聞吧!由於朋友以前細細個就住在佐敦,亦見証了「阿龍」的過去,所以我們只會幫襯白色招牌的「阿龍」,亦是正宗的「阿龍」。「阿龍」咖哩與一般食到的港式、日式、印度咖哩確不同! 是充滿了巴基斯坦的特別味道, 味道層次相當複雜, 秘制的香料應該落得不少吧, 咖哩顏色上好吸引, 加了極多的洋蔥碎令味道更香更濃厚! 辣度分了多個等級, 但我只能享受微辣程度的咖哩, 如果認為自己好食得辣的, 都可以嘗試大辣…但千萬不要睇小…祝君好運了~店內面積不大, 餐檯亦比較小, 坐得其實不太舒適,十分擠逼。餐具都放在餐檯的櫃桶中, 比較自助式。餐牌選擇不太多, 主打都係咖哩! 肉類選擇亦不多, 都係牛、雞, 冬天仲有限定的羊肉, 不妨試試。海鮮類就有蝦、魚、鮮魷, 仲有足兩的青蟹!之前食過兩次咖哩配蟹, 蟹肉好結實新鮮, 同咖哩好夾,好惹味! 今次就揀左牛同雞, 雞肉本身就好嫩滑, 但今次個牛燜得唔夠腍,反而有點失色, 係咪因為係LUNCH時間關係燜得仲未夠喉?同以往食開的入口即溶有好大分
餐具都放在餐檯的櫃桶中, 比較自助式。
餐牌選擇不太多, 主打都係咖哩! 肉類選擇亦不多, 都係牛、雞, 冬天仲有限定的羊肉, 不妨試試。海鮮類就有蝦、魚、鮮魷, 仲有足兩的青蟹!之前食過兩次咖哩配蟹, 蟹肉好結實新鮮, 同咖哩好夾,好惹味! 今次就揀左牛同雞, 雞肉本身就好嫩滑, 但今次個牛燜得唔夠腍,反而有點失色, 係咪因為係LUNCH時間關係燜得仲未夠喉?同以往食開的入口即溶有好大分別,需要多加留意!!
咖哩可以配白飯或薄餅, 如果想多飯亦可以落單時作出要求, 樓面姐姐都好樂意滿足客人要求。
樓面姐姐雖然手腳會慢少少,但都好平易近人, 好講得笑, 容易同客人打成一遍, 現在都好少見到這種餐廳的人情味喇!