2019-06-14
是日同友人們搭叮叮過左黎堅尼地城諗住係呢邊搵間餐廳食下野聚下唔想食西餐 大家又想食台式野食 咁就黎左五斗米雖然鋪頭唔算大 但服務好好 店員會主動介紹個menu 見我地十五十六又會比d意見推介下食d咩閒談中亦知道左呢度d食材都係由台灣運過黎 食物選擇都幾多 簡潔的menu令人好快就可以決定到要食d咩(1) 肉燥乾拌飯呢度的肉燥飯會配上滷蛋花枝丸仲有黃芽白(?) 再灑上點點蔥花係面 感覺很特別 有蔬菜成件事都覺得健康左帶有少少少肥肉的肉燥食落好香 就算唔撈飯食都唔會覺得味道太濃加埋煮到好入味的黃芽白(?) 覺得很滿足(2) 台灣香腸一碟兩條 有點surprise係原條香腸上碟烤到好juicy 就咁食食完唔會覺得濟 沾埋伴碟的蒜蓉 食落更香(3)滷味拼盤店員推介呢個十三香台式滷味 咩都想試下就揀左個併盤併盤有齊哂百頁豆腐 花枝丸 貢丸 仲有滷蛋十三種唔同的香料烹調出黎的滷味入味得黎 食完又唔會令你覺得口乾 花枝丸同貢丸好彈牙(4) 台式蛋餅煎到金黃色的蛋餅香脆可口 外皮酥脆 加埋芝士粟米 食落口感好豐富 除左芝士粟米仲可以加吞拿魚火腿同蛋(5) 白菜滷黃芽白(?)連同小魚乾蝦米一齊燉煮夠哂
雖然鋪頭唔算大 但服務好好
閒談中亦知道左呢度d食材都係由台灣運過黎