2016-02-05 715 瀏覽
同同事咁啱經過巷仔見到有間茶餐廳就行過去Tea 一 Tea, 望下Menu 原來係食點心, 即管入去試下! 餐廳面積不大, 但裝修都唔錯, 乾淨企理坐得都幾舒服.而且下午茶都幾抵食, 有$2換一個點心. 我地叫咗幾款點心食.1) 鍋貼 - 個皮幾薄幾脆, 裏面D餡都好豐富, 咬落去熱辣辣好多肉汁2) 馬拉糕 - 我地係用$2換的, 原本諗住會係細細舊, 點知上到枱係Standard Size, 水準都唔錯, 幾香幾鬆軟3) 鮑螺雞燒賣 - 其實我地叫個時唔知咩黎, 以為係黃包皮, 用鮑螺雞黎做芯. 上到枱原來係傳統個隻燒賣, 即係豬肉球上面放上唔同材料黎食 (好似鵪春蛋燒賣咁). 豬肉彈牙, 上面D料都大大塊, 幾好味4) 牛肉腸粉 - 我個人覺得腸粉係最好味, 皮夠薄, 又唔會爛, 餡料都夠多, 食落去好有口感

馬拉糕
鮑螺雞燒賣