2021-09-11 50 瀏覽
同朋友好鍾意打邊爐,收工過左又一城有一間新開的重慶劉一手火鍋。地方好舒適,可能因為新開張,非常乾淨,第一點高級的味道。唔好以為重慶火鍋一定只有辣味,當中有好多唔辣嘅火鍋湯底可以選擇。我哋揀咗花膠響螺雞湯及控油麻辣火鍋,點了BB辣味道容易入口 。花膠雞湯嘅雞件最好一開始就食,如果唔係會越煲越老手切牛肉拼盤有五款牛肉的拼盤,是幾款中價錢相對合宜的。如果不喜歡太油膩的可以揀呢一個。拼盤有牛白肉、牛頸脊、肉眼邊、封門柳及牛小排,每款牛肉味都好香濃,我最喜歡牛白肉的油香!重慶小麵難得食重慶麻辣火鍋,又點可以唔要呢一款咁特別嘅麵食呢?烏冬和出前一丁暫時放埋一邊先!小麵吸收哂湯汁,辣得好過癮,麵質唔算爽口,但同湯底好夾。丸丸拼盤大推手打牛筋丸,前所未見咁彈牙,可以單點一碟都可!另外沙律醬龍蝦丸都好特別,魚蛋都好彈牙,墨汁花枝丸咬到粒粒花枝,口感不錯。毛肚毛肚絕對係劉一手重慶火鍋嘅必食,毛肚好爽口。皇帝菜特別喜歡皇帝菜的味道,無論配花膠雞湯還是麻辣湯底都非常合襯。醬油豬肉這一個相對比較鹹,淥完之後可以唔使加醬料。最後加多一杯鹹檸梳打,原來飲品加入左冰粉,更加透心涼。
地方好舒適,可能因為新開張,非常乾淨,第一點高級的味道。

手切牛肉拼盤

重慶小麵

丸丸拼盤

毛肚
毛肚絕對係劉一手重慶火鍋嘅必食,毛肚好爽口。

皇帝菜

醬油豬肉
這一個相對比較鹹,淥完之後可以唔使加醬料。

最後加多一杯鹹檸梳打,原來飲品加入左冰粉,更加透心涼。