因已有好一段時間無去過將軍澳,所以今日下午我們去咗將軍澳Popcorn商場行街,行過發現原來Popcorn已有第二期,兼且連接住呢個將軍澳廣場,我們行到去差唔多應該係商場最後尾位置有間叫「洪記粥品」,而小妹嘅老豆係最鍾意食生滾粥,所以我們就入咗去食下午茶!我們叫咗豬膶魚腩粥同皮蛋魚腩粥,一嚟到我們見到碗粥就覺得「嘩!好似好多餸好足料咁」但仔細啲睇就發現原來係隻碗好隻,變咗放咗啲餸之後,粥嘅份量唔會好多,遮蓋唔晒啲餸,所以唔係好做到生滾粥嘅效果!如果隻碗大隻多啲啲,咁就會更加好!我們另外再叫咗牛肉腸粉、炒米粉同牛脷酥!腸粉嘅外層比較粗「嚡」,但牛肉嘅份量都算多!炒米粉同牛脷酥就不過不失!
豬膶魚腩粥
皮蛋魚腩粥