2018-11-11 217 瀏覽
元朗呢排真係開左好多食車仔麪既舖頭,今次呢間玩D Fusion 野 “車仔麪X泰國風”既湯底,聽落去係好有特色,但食落去又另一件事,覺得唔中又唔泰,好似怪怪地😂😂😂價錢都唔算平民38蚊3餸,但無野飲,想要有野飲就可以啊Set67蚊有3餸+小食(大)+野飲(特飲加$6)+菜,所以我地叫左一個38蚊3餸麪同一個67蚊Set+特飲,整體份量都唔錯講左3餸麫先叫左豬腸、豬紅同雞翼+冬蔭公湯底+河粉豬腸同雞翼都好入味滷既時間岩岩好,唔會過鹹,個個豬紅都係爽口,唔會有腥味,不過個個冬蔭公湯底就好唔得❌❌,唔算係好正宗,( 平時喺泰國食肆食賣嘅冬陰功都會酸酸地辣辣地咁好醒胃),但係呢間嘢完全唔係甘,完全食唔到酸味,淨係食到辣味,雖然叫咗小辣,但係都有三x米線嘅中辣,仲要係死辣嗰種,辣到食唔到😂😂咁67蚊套餐嗰碗, 我哋就叫咗牛柏葉,金錢肚 同埋牛筋+泰國鱷魚湯底 同樣都係食河粉佢嗰個牛柏葉同金錢肚都好爽, 唔會咬極都咬唔開硬到食唔到, 而牛筋就好淋, 不過我同樣地係衰喺個湯底度, 個湯睇飲落去❌畀人一個 潤喉嘅感覺,而係好多味精配搭成嘅一個湯咁, 好笠口同好味精上述兩方面個湯底都做得遜色少少, 但總

講左3餸麫先叫左豬腸、豬紅同雞翼+冬蔭公湯底+河粉

上述兩方面個湯底都做得遜色少少, 但總括嚟講d餸係唔錯嘅

講埋個set跟嘅菜同埋個小食先

我哋個菜嗌咗唐生菜加腐乳汁, 腐乳味係好香,但個汁好鹹鹹到食都食唔到,好似含住一啖豉油食一條菜咁

至於個酸辣鳳爪完全食唔到酸同辣嘅味,而且碟嘢摸落去暖暖哋做唔到冰凍嘅效果

總括嚟講呢間嘢嘅調味方面同湯底真係有少少失準, 如果佢改善埋呢一樣嘢我相信佢會好, 因為一本靚嘅車仔麵最緊要係個湯底

2018-11-07