2021-11-21
灣仔依間係內街裏面,人流比較少,有種隱世休閒感,以大大個純白充滿異國風嘅拱門最為吸睛!而店內裝潢以白色作主調,配以墨綠色沙化坐位以及木系餐桌,簡約而不失典雅感🥂 裏面仲有個充滿田園風嘅private room添~食物主要為地道希臘菜,更有多款來自希臘獨有嘅紅白酒,配搭埋菜式就更有風味!-HUMMUS 鷹嘴豆泥($58) 大廚每日新鮮製造,連店員都話係佢嘅最愛♥️ 而依個亦係食過數一數二好食!入口質感不但非常順滑冇乜顆粒感,芝麻味以及鷹嘴豆都非常香濃,調味亦到位,帶點蒜香!無麩質人士Gluten Free 建議配搭返👇🏼VEGETABLE CRUDITES 蔬菜拼盤($68) 有五款蔬菜,全部都夠新鮮爽脆🥒 點埋個hummus增加風味必點絕配👇🏼WARM PITA 希臘薄餅($32) 非常鬆軟帶煙韌感,食落充滿麥香*TIROKROKETES 炸芝士球($138) 希臘十大必食美食之一!帶鹹香&奶香嘅羊奶芝士沾上麵包碎攞去炸,外脆內軟嘅口感真係一試難忘🧀 配埋一旁帶香草味Thyme嘅蜜糖有助減低膩嘅感覺*WATERMELON AND BEETROOT SALAD 西瓜紅菜頭沙律 ($98)
無麩質人士Gluten Free 建議配搭返👇🏼
必點絕配👇🏼
WATERMELON AND BEETROOT SALAD 西瓜紅菜頭沙律 ($98) 食完啲比較濃味嘅嘢,食返個西瓜沙律清一清個味蕾迎接下一道主菜~ 放上ricotta cheese,酸酸甜甜,清新開胃🍉
PRAWN SAGANAKI 鐵板燒大蝦 ($168) 每枱必點!用鐵板呈上,再係食客面前淋上點燃左嘅冧酒🔥 非常IGable!除左加入左少量ricotta cheese,仲有少許青辣椒墊底,所以有辣辣哋嘅刺激感
WHOLE-ROASTED MARKET FISH 烤原條是日精選魚(Market Price) 另一款海鮮原條烤魚,都按時令而轉變,而今次就係比較常見嘅鯛魚,肉質嫩滑,主要食返魚肉原本嘅鮮味🐟
LABNEM CHEESECAKE 乳酪芝士蛋糕($68) 用上新鮮嘅yogurt 同芝士,所以入口味道非常creamy濕潤軟滑,濃郁奶香,配上一旁嘅番石榴籽,令整體味道light返啲🍴
LANTIDES 'AGIORGITIKO' PDO NEMEA 2019 ($128/Glass) 味道偏fruity厚身,幾易入口🍷