今日帶咗🐶大佬嚟到將軍澳嘅澳南海岸飲啖茶食個包,呢度好多嘅舖頭大部份都係寵物友善餐廳,食完晏仲可以沿着海旁散步添👍🏻,真係放狗一流,講到可以望住靚景一盅兩件仲要可以帶狗嘅點心餐廳真係少之又少,但呢度的確有一間喎,就係🥟DHYC restaurant 得閒飲茶🥟,望住個海景真係一件賞心樂事😍,雖然大佬唔食得,我哋都識做嘅,帶定啲點心過嚟,咁就齊齊有得食啦😆,我哋就叫咗幾款點心,其實除咗點心仲有其他嘅炒粉麵飯,都算係款式較多嘅中式餐廳😋🦐窩貼蝦多士 $88 :我哋叫咗幾款必食嘅點心,其中就係呢一款蝦多士,佢嘅醬先係重點🤤,唔係淨係沙律醬咁簡單,裏面仲有鮮果肉,咁樣嘅配搭唔會食滯之餘仲幾開胃添,多士炸到超鬆脆👍🏻,基本上佢哋嘅炸物都係熱辣辣,即叫即整🤤,裏面嘅蝦肉相當豐富,仲有五大件咁多添😆🥟懷舊灌湯餃 $68 :另外呢一款灌湯餃並唔係浪得虛名,佢裏面嘅湯汁超多🤤🤤,大概有半隻手掌咁大,皮薄餡靚,餡料有松露蛋,仲要係有流心嘅蛋黃,食一件等於兩件蝦餃,份量真係唔惹少👏🏻🥟蝦餃 $42 :蝦餃就有四大件,見到佢哋外層嘅皮晶瑩剔透,食落比較煙靭👍🏻,裏面嘅大蝦新鮮彈牙,加上豬肉餡,就係超傳統好食嘅

🥟蝦餃 $42 :蝦餃就有四大件,見到佢哋外層嘅皮晶瑩剔透,食落比較煙靭👍🏻,裏面嘅大蝦新鮮彈牙,加上豬肉餡,就係超傳統好食嘅蝦餃🙌🏻

🐮牛肉球 $38 :牛肉球就比傳統嘅酒樓偏大粒,底層嘅枝竹當然唔少得啦,而牛肉裏面包住嘅芫荽係幾香嘅,牛肉味都較重,唔錯👍🏻

🐷焗叉燒包 $38 :呢款就好似墨西哥叉燒包咁,外層係好似菠蘿皮,而裏面就包住叉燒餡,咬落相當軟熟,口感一流,裏面嘅叉燒餡又夠多,唔會一味得肥豬肉😋

🥕蘿蔔絲酥餅 $42 :佢哋仲有幾款素食嘅點心,其中呢一款就係蘿蔔酥,外層嘅皮層層分明,食落超酥脆,裏面嘅蘿蔔絲多到滿瀉,淡淡地食落又唔覺膩

🥟韭菜金錢蟹盒 $55 :最後呢一款就係廚師推介嘅韭菜餅,佢將外層炸到金黃色😍,咬落去有超脆嘅聲音,裏面包住滿滿嘅韭菜蟹肉🤤,韭菜味夠香,相對蟹肉都唔少,必食之選🙌🏻