2023-08-19
慶祝升職,銅鑼灣一講起好味嘅日本菜,朋友就帶咗我去呢間花貝日本料理。入到去已經感受到高級嘅氣派,我哋今次坐師傅吧枱,食omakase,好有感覺。午市Menu有兩種set,一種係刺身壽司嘅set,另一種係懷石料理嘅套餐。我就揀咗壽司刺身套餐,因為都好耐冇食啦。首先係前菜,非常開胃,蕃茄豆腐酸酸甜甜,最有驚喜係冬瓜!佢浸咗落嗰隻汁好好味。刺身拼盤方面,全部刺身都好新鮮,有中拖羅食!非常鮮甜。牡丹蝦質素都好高,口感彈牙,蝦味好香,非常有驚喜!日式蒸蛋,非常足料!好滑身。之後戲玉啦!壽司!食壽司之前,師傅就俾咗幾樣開胃菜我,有洋蔥、蒜頭、薑,全部都有醃過,係平時食唔到嘅味!壽司質素好高,全部魚生都好新鮮,仲有你會睇到佢唔係純粹魚生,師傅係有用心設計每一件壽司,不論係賣相定係調味方面,你都見到佢係有精心計劃過,希望突出魚既鮮味。當中我最鍾意係海膽上面加咗岩鹽!個感覺好pure,冇平時點豉油嗰啲咁濃烈,但係有淡淡的鹹味,非常有驚喜,好正,而且海膽非常新鮮!一啲異味都冇!非常高質。另外大拖羅佢炙燒咗,呢個方法好特別,不過佢絕對冇浪費咗個刺身!燒完嗰陣油香更加出。另一款炙燒魚生都好正,加上上面嗰個用甜
日式蒸蛋,非常足料!好滑身。
另一款炙燒魚生都好正,加上上面嗰個用甜酒煮過嘅類似紫菜嘅調味,非常有心思,完全帶到大拖羅嘅香味出嚟。
食完壽司真係感受到師傅嘅功架,好欣賞佢每次都會用心咁解釋食用方法同埋佢用咗乜嘢食材,增長知識。
最後有一碗湯同甜品。
湯有蜆肉,好鮮,卜卜蜆嘅感覺,下面仲有麵條,可以當面咁食,當然湯底我都飲晒啦。😍
甜品有日本嘅蜜瓜,非常高質,極度鮮甜,超好味!完美嘅作結。