2022-10-14
又係一個月最少食一次嘅Omakase😂今次同朋友選擇左 # 舍homakse Lunch mean 分別有2款Omakase 及2款定食我地兩位女仕選擇左 ❄️雪Yuki $480套餐已經有刺身,六件壽司🍣再加熟食同卷物。分別可以試到呢度嘅刺身同熟食👍溫泉蛋🥚濃稠的蛋黃香氣四溢,蛋白為半透明果凍狀撞上開胃柚子汁,十分美味前菜🥗香蒜牛油果🥑雜菜沙律蒜頭🧄炸到脆卜卜配上酸酸既黑醋,蜜糖。前奏已經打開味蕾季節刺身三款爽口平目魚配上花穗🌸紫蘇是味道清新,帶有花香及紫蘇味,為味道添加層次。北海道帶子面頭灑上碎青檸皮,未食嗅覺已經由剛剛平目魚配花穗花香帶到果香清新撲鼻😍縞鰺擁有深海池魚王的美譽,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,刺身能帶出池魚令人齒頰留香的油分🍣🍣🍣火灸金目鯛🔥師傅火灸釋出更多油份。有金目鯛的鮮甜、油香及爽韌三重蝦蝦🦐底層原隻蝦刺身中層師傅自家手剁蝦肉面層,櫻花蝦磨嘅蝦粉。食到兩種質感再配上蝦粉令味覺更上一層,蝦味大爆發😋火灸鰤魚野生10 kg以上油甘魚稱鰤魚肉質異常甜美,脂膏豐腴,含油量非常大,所以師傅選擇在高溫爐上輕輕一燒,減低油膩感效果非常好👍自家醃製三文魚子媽媽嘅至愛呢度真係超新
今次同朋友選擇左 # 舍homakse
Lunch mean 分別有2款Omakase 及2款定食
我地兩位女仕選擇左 ❄️雪Yuki $480
溫泉蛋🥚
前菜🥗
香蒜牛油果🥑雜菜沙律
蒜頭🧄炸到脆卜卜配上酸酸既黑醋,蜜糖。前奏已經打開味蕾
季節刺身三款
🍣🍣🍣
火灸金目鯛🔥
師傅火灸釋出更多油份。有金目鯛的鮮甜、油香及爽韌
三重蝦蝦🦐
火灸鰤魚
野生10 kg以上油甘魚稱鰤魚
自家醃製三文魚子
媽媽嘅至愛呢度真係超新鮮粒粒魚子卜卜脆
味道係我食過咁多間最好🤤淡淡醬油味又不會蓋過魚油本身香味
天然拖羅
脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶,師傅仲響刺身上界上花紋lin令醬油沙入魚身,鹹度適中味道剛好🤩
火灸鰈魚(右口魚)
紫菜包着火炙刺身赤身飯萬能蔥櫻花蝦乾
複雜口感難以形容,獨有創作料理,正
目光魚天婦羅南瓜🎃
目光魚是水深300米~600米才補捉到小型深海魚🐠,因為光照射到眼睛反射的關係, 像發光ㄧ般有「目光」的稱號。質感有點像我們的九肚魚非常嫩滑配上天婦羅除外脆內軟,南瓜軟糯香甜
另外卷物
我地加咗$70要個特製卷物 (拖羅手卷)
入邊材料超豐富,黃蘿蔔,吞拿魚蓉,芝麻,京蔥蓉,吞拿魚粒,拖羅粒,萬能蔥
魚油赤身飯同其他配撞埋一齊個化學作用超得🤭🤭
麵豉湯
赤麵豉白麵豉溝制已成,一個偏向一個偏甜各取所長,別有一番味道。麵豉湯入邊有新鮮紫菜或子菇,非常多纖維好💪🏻健康啊
最後結尾嘅薑汁雪糕🍨。少少甜少少薑汁味清新未來口腔完美为呢餐畫上句號🥰