2022-12-20 75 瀏覽
話說好耐之前,已經應承咗教會傳道出嚟食餐飯,想傾吓信仰。於是,我就揀咗呢間喺大館附近嘅特色日本餐廳,用恐龍主題嘅日本菜~ 無論係傾偈嘅環境,定係嘢食都係我之前覺得幾唔錯嘅,所以我就決定帶佢嚟呢度食嘞!·柑鯛魚刺身🐠鯛魚就食得多啦~ 但係食落咁鮮甜嘅⋯ 都可以話係第一次!同埋食落好爽、綿滑幼細嘅質感,係難忘嘅~ 唔怪得店員哥哥為我哋推介呢個是日推介,仲要係期間限定添⋯⋯🤭·腐皮壽司🍣呢度係少有嘅地方有得食腐皮壽司,用甜甜哋又有水份嘅腐皮,包住唔同嘅壽司餡食又別有一番風味。對我嚟講,我腐皮做壽司卷嘅皮,比起用紫菜,又乾又硬好得多⋯⋯·明太子芝士蛋黃三文魚🍣明太子獨特嘅味道,鹹鹹嘅、有魚鮮味,再加埋芝士同蛋黃,食落呢個配搭又幾唔錯喎~·蔥吞拿魚拖羅蓉🐟蔥拖羅魚蓉就成日都有機會食嘅,加埋吞拿魚蓉都係第一次,兩樣嘢撈埋一齊唔會話好怪,特別得嚟又夾,都算係幾唔錯嘅嘗試~😎·炙燒洋蔥忌廉帶子🙆🏻‍♂️雖然唔係第一次食炙燒壽司,但係洋蔥忌廉帶子呢個配搭就真係好新穎,攞嚟炙燒就更加特別。除咗多咗燒烤煙燻嘅效果之外,帶子嘅鮮甜就更加出,食落就更加好味~😋🤤·柚子左口魚🐠柚子嘅清新,再加埋新鮮嘅左口魚,佢再落
腐皮壽司🍣
蔥吞拿魚拖羅蓉🐟
炙燒洋蔥忌廉帶子🙆🏻‍♂️
柚子左口魚🐠
柚子嘅清新,再加埋新鮮嘅左口魚,佢再落黑胡椒,辣辣哋嘅感覺係幾唔錯啊⋯⋯👍🏻
西雅圖鬼妹👱🏻‍♀️
其實就係三文魚胸,加埋燒焦咗嘅牛油果卷,仲要有得意嘅燒柴魚片喺面,食落新鮮有口感,食得又睇得~ 咁幾好啊~~😬
邁阿密女郎💃🏼
其實就係辣吞拿魚蓉卷。將吞拿魚蓉加少少辣味,更加能夠將佢嘅鮮味提升。點知仲有啲食用嘅蔬菜仔做裝飾點綴係特別嘅⋯⋯😆
抹茶提拉米蘇🍵
淨係用個木盒裝住已經夠晒特別⋯⋯ 成件事好京都宇治feel~ 🇯🇵 個木盒都夠大,份量都算多⋯⋯ 上面鋪滿厚厚嘅抹茶粉,下面cream同蛋糕都充滿濃厚嘅抹茶味,可以話係由頭綠到落腳⋯⋯ 但識落有幾新鮮同好味⋯⋯ 所以,呢款抹茶提拉米蘇係做得幾成功!!!😋😋😋
我哋食得好滿足之餘,環境好好又傾得好自在,可以話係身心靈都叉足電嘅情況下離開餐廳,過咗一個愉快嘅晚上。🌃