2023-10-02 153 瀏覽
同事話食厭咗佐敦區嘅嘢,lunch拉咗我去大角嘴食,搭一個站地鐵行五分鐘去咗間細細哋嘅米線鋪食,間嘢似係新開張不久,日頭主打花甲粉同小鍋米線,夜晚主打串燒食。豬頸肉小鍋米線每款小鍋米線都預設玩有韮菜同芽菜,可揀米線、粉絲同出前一丁,我揀咗豬頸肉米線配少麻酸辣湯底,見價錢相宜以為份量唔多,另加咗魷魚鬚同豬軟骨,結果好後悔,因為太多我食極都食唔曬,實在係抵食。燒豬頸肉肉質爽彈入味,外皮煎得焦香,同麻酸辣湯相當之夾,而且份量好多,我冇認真數估計至少有十塊八塊。豬軟骨肥瘦適中,肉質唔會太鞋入味,軟骨部分都夠稔,大大件幾抵食。魷魚鬚味道正常唔腥,質味彈牙唔韌,本身嘅鮮味加上麻酸辣湯變得更惹味。花甲粉絲花甲粉都一樣可配米線、粉絲同出前一丁,湯底可揀唔辣、微、少、中同大辣。同事揀咗鮮甜花甲粉絲配清湯走辣,另加牛柏葉同娃娃菜。同事好搞笑唔知花甲粉預設配有娃娃菜同金菇,佢另外加咗份娃娃菜,結果個粉睇落似成煲菜。撥開啲娃娃菜見到滿滿嘅花甲,同事表示花甲鮮甜唔腥,叫清湯係明智選擇,因為湯底吸收曬娃娃菜同花甲嘅鮮甜,令到粉絲都好鮮甜。牛柏葉唔靱夠爽口,而滷豬大腸夠入味,入口即溶。另外,面頭嘅芫茜同炸黃豆雖然係

豬頸肉小鍋米線

花甲粉絲

撥開啲娃娃菜見到滿滿嘅花甲,同事表示花甲鮮甜唔腥,叫清湯係明智選擇,因為湯底吸收曬娃娃菜同花甲嘅鮮甜,令到粉絲都好鮮甜。牛柏葉唔靱夠爽口,而滷豬大腸夠入味,入口即溶。另外,面頭嘅芫茜同炸黃豆雖然係配角,但有著畫龍點睛嘅作用,提升咗清湯嘅層次。