2017-12-02 3304 瀏覽
外國朋友嚟到香港,點都要帶佢食返餐點心。今次特地揀咗老點,因為之前食過水準不錯,二來呢度嘅點心全部都比較有特色,帶點fusion風味,得呢度先食到。入到去,發現原來都有幾枱外國人!而老店員雖然唔識英文,但都服務周到殷勤,值得一讚!碧綠帶子腸($28)腸粉好滑又薄,入面包住柔軟嘅帶子同爽脆嘅菜心,口感豐富。鹹香黑魚子燒賣($19)燒賣呢d經典點心,循例都要比外國朋友試試嘅。呢度嘅燒賣肉質紮實,加上黑魚子作點綴,令到燒賣更有特色。懷舊薑汁糕($18)我一向喜歡食薑汁糕,見到當然要點一客,好彩朋友都鍾意薑味嘅甜品。呢度嘅出品非常唔錯,薑味好濃,感覺好驅寒。蟲草花雞竹筒飯($30)飯蒸到太淋,而且雖然加咗蟲草同雞肉,但無咩味道,比較失色。開胃番茄鮮竹卷($22)呢度嘅鮮竹卷一樣搞搞新意思,有別於一般浸在高湯入面,呢度嘅鮮竹卷浸係新鮮番茄湯度,番茄湯味道天然濃郁,酸酸甜甜,頗為開胃,食起來感覺無一般食到嘅咁油膩。戚風班蘭馬拉糕($22)班蘭馬拉糕又係呢度自創嘅點心,味道好有驚喜,馬拉糕蒸得軟熟輕盈,唔會太淋,食落有淡淡嘅班蘭香,唔錯!蜜味叉燒包叉燒包不過不失,但餡料好足,包亦軟熟。兩個人點咗太多

碧綠帶子腸($28)
腸粉好滑又薄,入面包住柔軟嘅帶子同爽脆嘅菜心,口感豐富。

鹹香黑魚子燒賣($19)

懷舊薑汁糕($18)

蟲草花雞竹筒飯($30)
飯蒸到太淋,而且雖然加咗蟲草同雞肉,但無咩味道,比較失色。

開胃番茄鮮竹卷($22)

戚風班蘭馬拉糕($22)

蜜味叉燒包
叉燒包不過不失,但餡料好足,包亦軟熟。

兩個人點咗太多點心,好飽呀!