2020-08-01 704 瀏覽
米氣起黃埔都開咗一排又開已經收藏咗 一直想試估唔到今日諗外賣食乜 第一時間諗起佢😂因為疫情 佢出咗個「攜手抗疫全日供應」餐牌 選擇比平日正常餐牌少咗可能為咗加快速度 或者有啲餸菜唔方便外賣食驚降低質素?!不過仍然係有選擇嘅 1 set: 1主 (8選1) + 1 冷 (8選1) + 1飲 (4選1)每個價錢唔同 所以平與貴就睇你揀咩我揀咗 汁煮鯖魚 ($58) + 明太子豆腐 ($7) + 米氣黑糖米水 (免費)估唔到一落完單 等5分鐘左右已經有😯神速而且放得好好 紙袋好靚😍完全唔驚倒瀉湯同飲品 安全運到屋企 好有心 🍱賣相都好靚❤️ 飯同餸分開放 唔洗驚啲汁撈埋/搞到啲飯又濕又淋 好吸引而且份量唔細啊 以為佢會全部細細份咁 但係一樣咁細緻啊話明米氣 梗係米飯係主角🍚啲日本米真係好好食 每粒大大粒 黏得黎食落粒粒分明 軟硬啱啱好 (可能有人會覺得遍硬 不過我鍾意硬啲 同埋硬得黎唔會難吞 易入口嘅)而且白飯本來自己帶有飯香 當然齋食就淡味所以佢上面仲放咗啲醃漬蔬菜 鹹鹹地而且脆脆地 令白飯增添味道同質感麵豉湯送嘅/句埋比其他麵豉湯冇咁濃味 同冇咁鹹而且唔會好多粉 冇咁似味噌湯仲有紅籮蔔片同
米氣起黃埔都開咗一排
又開已經收藏咗 一直想試
估唔到今日諗外賣食乜 第一時間諗起佢😂
可能為咗加快速度 或者有啲餸菜唔方便外賣食驚降低質素?!
不過仍然係有選擇嘅

而且唔會好多粉 冇咁似味噌湯
仲有紅籮蔔片同豆腐粒
所以個人覺得幾好味👍🏻
汁煮鯖魚

🐠汁煮鯖魚好似係8款入面最平🙈(唔係睇價錢揀)
雖然影唔到 但係其實有2大片 疊起咗
面頭有薑蔥帶走醒味
加上醬汁較濃味 遍甜
所以餸飯一流😋 好入味而且多肉
但係小心有好幼細嘅骨🦴
同埋肉質老咗少少
明太子豆腐

我見明太子豆腐好似有特色啲 好過食菜 價錢都貴啲架 ($2-3咁啦😂)
不過好似跟餐唔計錢 咁就梗係揀價值好啲架啦!
面頭明太子算好大方 (出面成日叫明太子都得好少 好似冇咁)
再放上蔥花 令佢香啲
因為涼菜所以豆腐少少凍
豆腐超滑嫩 明太子主要食到辣味🌶
而醬油比起鯖魚汁較酸
整體味道幾特別
米氣黑糖米水
🍵最後依個 米氣黑糖米水
味道清香而最尾帶有淡淡甜味
雖然米味唔出 但係我幾鍾意佢帶出黎’傑傑地’ 嘅口感 同埋淡得黎唔似飲緊水 又唔會一味得個甜字
食完啲味道濃厚嘅餸 飲返幾啖沖調吓 消膩
👍🏻整體感覺良好
服務有禮 外賣包裝細心周到
食物賣相同味道好
份量十足
宜家外賣自取有8折 原價$58 折咗$46😯
又有湯同飲品 食完好滿足
抵食❗️
5 分鐘 (外賣自取)
外賣Set
麵豉湯