2014-07-07 546 瀏覽
呢排突然好想鋸扒,但又唔想去太遠既地方,於是就同肥柑太一齊去屋企附近既金加利鋸下野。呢間野好耐歷史,偶然都有幫襯,不過多數都係午餐為主,今次都係第一次去呢度鋸扒,去到果陣好多人,侍應叫地方坐角位,打開餐牌,發覺佢地既扒餐就分兩種,一種就係73蚊選兩款食物,另一種就88蚊既西冷扒。肥柑太就選左牛扒加豬骨,我自己就選左厚切西冷。落單果陣侍應問我果個扒要幾多成熟,最後我選左五成。之後肥柑太先發覺原來佢地有輕量鋸扒餐,只係五十幾蚊就一樣有得鋸。餐湯大家都叫左羅宋湯,配蒜蓉包,個湯好有肉味,出面坊間所謂紅湯只係雜菜湯,呢度個湯就有肉,同埋煮得幾濃。蒜蓉包好脆同香,而且仲好熱下,分量剛剛夠,沾少少湯再食就更一流。兩味扒餐送到,柑太要左蒜蓉汁,佢地好細心另外畀多一張隔油彈既紙巾,等倒汁時d油煙同汁唔會彈到顧客,而隔油果張既質料明顯係比較厚,所以唔會咁易畀油彈穿。個餐方面,牛扒分量唔太多,似一塊平時係出面食飯叫牛扒餐既分量,而豬仔骨就幾大條,有差唔多七條骨係度,而味道方面,牛扒就一般,而豬仔骨就幾嫩,而肉食落就唔覺韌配菜方面係椰菜、蕃茄同埋薯條,燒熟左既蕃茄同浸夠汁既菜味道方面都唔錯。我果個厚西冷扒,
羅宋湯
牛扒加燒豬骨

厚切西冷
我果個厚西冷扒,幾大塊,估計有十安士,食落都幾嫩滑,雖然有少少鬆肉粉既味道,但係一樣食到有牛肉既鮮味同肉汁,而黑椒汁就零舍夾個扒同配菜,整體上都比預計好。

另外呢度最大特色就係薯條係另上,而唔係放係落係個鐵板再用個扒壓住,如果鍾意d薯條多d黑椒蒜蓉汁就未必鍾意呢個食法,但如果鍾意食d脆既薯條就幾好既安排。
厚切西冷
呢張近鏡睇到個扒就稍為over左,不過整體上都唔錯。
跟餐
跟餐甜品係提子味jelly,我無加花奶,柑太就有,不過發覺佢地上碟果陣將個杯放係個熱既碟上面。好在無熱溶個jelly,不過其實都唔會,因為個jelly加左幾多魚膠粉,成個jelly都好實下,所以咬落都彈牙。
最後我地叫左檸茶一熱一凍,兩百都唔駛就食到扒,其實比起出面黎講真係抵食,而且成個區得呢間餐廳先有正式既鐵板扒餐,我覺得值得支持下佢,希望佢地可以愈做愈好而成個鋸扒晚餐就係一個熱熱天氣下結束。
2014-07-04
羅宋湯