2016-07-15
久唔久會想食餐素,而朋友講開話想行下志連淨園,出發,今日目的地:位於鬧市鑽石山既清淨地:志蓮淨苑。行完玩完參觀完咁工整、宏大既健築,就到醫肚時間。位於淨苑內既唯一餐廳,午餐最低消費$120,都唔平,但勝在用靚料,例如寫明醬油用香港品牌,無花無假,食得安心。揀野食都幾眼花繚亂,有套餐、亦可散叫,而且樣樣都想食。呢個炸物正,長型係炸紫菜卷,粒粒係鹽炸座頭菇,兩樣都出色,唔油,乾爽,有少少咸味,我喜歡紫菜卷多d,因為香口d。但座頭菇特別,第一次聽,食落好有質地,無乜味既。見到有幾款飯,於是揀咗牛肝菌炒飯,好好味!個飯炒得好香口,估計係牛肝菌本身既香氣都重,以致成個飯好似落咗好重醬料而香;但其實只有少量調味,就香噴噴了。同時,隨了主打牛肝菌,還食到有其他菌類,正。松茸醬伴豆腐,塊豆腐好好好滑,松茸醬,真的唔知點mix,只覺食落重醬味,少少咸,配豆腐咁清淡既材料,就突出咗個醬汁豐富,美味!支竹雜菇窩,好似南乳炆餸既味道,支竹好淋身,食左好多。呢個成個煲仔菜,算係比較重口味既一道菜,但整個菜唔算突出。
行完玩完參觀完咁工整、宏大既健築,就到醫肚時間。位於淨苑內既唯一餐廳,午餐最低消費$120,都唔平,但勝在用靚料,例如寫明醬油用香港品牌,無花無假,食得安心。 揀野食都幾眼花繚亂,有套餐、亦可散叫,而且樣樣都想食。呢個炸物正,長型係炸紫菜卷,粒粒係鹽炸座頭菇,兩樣都出色,唔油,乾爽,有少少咸味,我喜歡紫菜卷多d,因為香口d。但座頭菇特別,第一次聽,食落好有質地,無乜味既。 見到有幾款飯,於是揀咗牛肝菌炒飯,好好味!個飯炒得好香口,估計係牛肝菌本身既香氣都重,以致成個飯好似落咗好重醬料而香;但其實只有少量調味,就香噴噴了。同時,隨了主打牛肝菌,還食到有其他菌類,正。 松茸醬伴豆腐,塊豆腐好好好滑,松茸醬,真的唔知點mix,只覺食落重醬味,少少咸,配豆腐咁清淡既材料,就突出咗個醬汁豐富,美味! 支竹雜菇窩,好似南乳炆餸既味道,支竹好淋身,食左好多。呢個成個煲仔菜,算係比較重口味既一道菜,但整個菜唔算突出。