2022-10-07
幫襯勁買💛 小曼谷泰國美食 🐘@minibangkokThank God It’s Friday🌃不過返左5日工都唔係好想約朋友,反而想摺係屋企休息下🥺 老細皇恩浩蕩話happy friday,所以可以早放🚀 估唔到仲趕得切嗌午餐同下午茶🥳 太多選擇,店員叫我坐底慢慢揀😂 然後揀緊食咩嘅時候突然店員送上一碗冬陰公湯!話送俾我飲,慢慢諗食咩啦🥹🥹🥹星級午餐|泰皇咖喱軟殼蟹 配薄餅 🦀咖喱完全唔辣,反而係偏甜同重椰香味🥥 💯味道調得好好! 加上比較稠身,配薄餅真係一流🫓 軟殼蟹切成一口大小,分開放咗喺另一個盒到📦下午茶|蝦膏豬肉碎炒飯 🍚上次試過覺得好好食決定再encore🤪 下午茶價錢,但絕對唔係下午茶嘅輕量😂 不過淨係weekdays先有下午茶📆不論叫午餐定係下午茶都可以加$29嗌一款小食🪙泰式酸辣鳳爪 👵🏻無骨鳳爪嘅傳說相信大家都聽過😆 不過咁方便真係懶人恩物嚟🥲豬雞串燒 🪵雞腎沙嗲串燒 🐣串燒的確係即燒即食最好味,不過拎到返屋企雖然唔夠熱辣辣,但係勝在肉厚嫩多汁,雞腎爽口彈牙😬 沙嗲醬用左粗粒花生,椰香同花生味十足🥜風味燒豬頸肉🔥食泰菜必點嘅菜式之一! 錫紙包左先放入膠盒,保溫力🆙
小曼谷泰國美食 🐘
無骨鳳爪嘅傳說相信大家都聽過😆 不過咁方便真係懶人恩物嚟🥲
豬雞串燒 🪵
雞腎沙嗲串燒 🐣
風味燒豬頸肉🔥
食泰菜必點嘅菜式之一! 錫紙包左先放入膠盒,保溫力🆙 外皮燒得微脆,肥瘦均勻,加上都好厚切🤩
椰青 🥥
平時椰青呢啲飲品係唔會有任何優惠🌴 所以見到跟餐可以半價,即刻入手!外賣嘅話餐廳都會預先幫你開咗殻,然後用保鮮紙包實佢,方便返到屋企即刻飲,又唔洗怕途中唔小心撞開咗個開口,倒晒出嚟🫗
疫情下大家都好經常買外賣返屋企食,但係始終運送需時,食物唔夠熱辣辣,未必比得上堂食🤧 不過餐廳好有心地用盡方法,用錫紙同保鮮紙好好包裝食物,務求大家外賣都食到堂食嘅質素🥳
支持良心小店💛