媽媽喜歡試新嘢, 今次揀了這間位於城市花園酒店,估一樓全層的中菜館<粵>, 因為有米芝蓮一星的地位, 於1 個星期前已經打電話預約了, 到達後完全不用等位, 因為週日, 人非常多, 基本上也沒有剩餘的桌子! 客人太多了, 令到待應好忙, 點心上到枱只係暖, 沒有熱熱的水蒸氣亮點 – 2011年美食之最大賞點心組金獎 ($68/位), 這個亮點有3款點心, 荀尖鮮蝦餃皇, 海皇芝心芋角, 奶皇金雞酥只有1 粒蝦餃放在一個小蒸籠裡, 很別緻! 蝦餃皮薄飽滿, 可惜餃皮比較粉身欠彈性, 蝦餃皮唔算晶瑩剔透, 蝦肉新鮮大粒, 配合少量有荀粒增加口感, 爽口有鮮味這顆圓波波芋角放在一個用香芋條做成的花型托, 使整件美食顯得更加美, 更加吸引, 芋蓉配上少量芝士, 雖然芝士味不是非常濃郁, 可是我一D都食唔出有海鮮的餡料, 個人認為這個芋角整體上還是不錯的, 外脆內軟, 香芋條因為是炸物, 非常脆, 但無咩香芋味這個奶皇金雞酥還真有點特色! 我原先以為跟平時其他酥一樣也是三角型之類的一件點心, 怎料上碟時真有眼前一亮的感覺! 廚師把這個黃色小雞的造型 放在白朱古力做的籬笆裡, 籬笆
亮點 – 2011年美食之最大賞點心組金獎
海皇芝心芋角
這個奶皇金雞酥還真有點特色! 我原先以為跟平時其他酥一樣也是三角型之類的一件點心, 怎料上碟時真有眼前一亮的感覺! 廚師把這個黃色小雞的造型 放在白朱古力做的籬笆裡, 籬笆下還有一塊薩琪瑪墊底, 賣相非常好! 味道方面, 黃色小雞的餡料是奶皇餡, 但係白朱古力好甜, 薩琪瑪好好味!
個人認為亮點這碟點心都幾抵食, 賣相唔錯之餘, 味道也不錯!
奶皇金雞酥
梨香咸水角($38) 粒粒飽滿,除了一般的冬菇、蝦米, 仲有梨入饌, 皮的部份, 口感很香糯及脆, 全無油膉味及很肥膩的感覺
梨香咸水角
蠔王叉墝包($38), 包皮雪白軟綿綿, 蠔汁香濃, 好味道
蠔王叉墝包
鮑魚汁瑤柱雞粒石鍋炆飯($168) 材料也非常豐富, 飯粒伴着雞肉粒, 瑤柱, 蝦乾, 葱粒等, 雞肉很嫩滑, 這個石鍋飯雖然好似加了很多醬油, 但味道唔算鹹, 這個石鍋飯裡一D飯焦都無, 好明顯只係將炒好嘅飯放上加熱左一段短時間的石鍋內
鮑魚汁瑤柱雞粒石鍋炆飯
龍井茶皇雞($158), 煙薰味道係幾突出, 但我食唔到及嗅唔到龍井茶香, 至於雞肉本身不會太肥, 連皮吃也無問題, 不會有肥膩的感覺, 雞皮完全吸收了醬汁的精華, 皮好滑帶有一點甜甜的醬油味, 雞肉嫩滑美味, 雞胸肉質也不會太實
龍井茶皇雞
但係我們唔係點了左很好多食物, 但都幾飽!
2014-11-09